NEMA MESTA PANICI: Poznati italijanski lekar o stanju epidemije i bitnoj razlici u odnosu na vrhunac pandemije u martu

Tanjug

19. 10. 2020. u 11:50

Predsednik italijanskog Visokog saveta za zdravstvo Franko Lokateli izjavio je danas da "trenutna epidemiološka situacija u zemlji nije alarmanta i da nema mesta za paniku".

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ: Познати италијански лекар о стању епидемије и битној разлици у односу на врхунац пандемије у марту

Ilustracija / Foto AP

- Jasno je da porast zaražneih od kovida-19 koji beležimo poslednjih sedmica treba gledati i pratiti s velikom pažnjom, ali ne možemo govoriti o eksponencijalnom širenju korona virusa niti je situacija, uprkos povećanju broja zaraženih, uporediva sa onom na vrhuncu pandemije u martu” - rekao je poznati lekar za italijansku televiziju.

On je rekao da od 11.000 testiranih na kovid-19, samo jedna trećina ima simptome zaraze, za razliku od marta kada su svi testirani imali jasne simptome korona virusa.

Doktor Lokateli tvrdi da je Italija, po odnosu između broja testiranih i otkrivenih slučajeva zaraze, bolja od većine evropskih zemljama.

Podsetio je da za razliku od prvog talasa pandemije, kada su zaraženi i žrtve bili u najvećem broju ljudi iznad 65 godina starosti, virus koji sada cirkuliše u Evropi najviše pogađa one koji su u ranim 40-tim godinama života.

“Širenje zaraze u Italiji je pod kontrolom. Da bismo mogli govoriti o alarmantnoj ili epidemiološkoj situaciji koja je izvan kontrole, morali bismo imati oko 600.000 zaraženih, ili jedan odsto stanovništva. Srećom situacija nije takva, mi smo naučili kako da se zaštitimo, a dnevno izvršimo impresivan broj testiranja na kovid-19, više od 150.000”, tvrdi doktor Lokateli.

Po njegovim rečima, u odeljenjima intenzivne nege trenutno u Italiji ima gotovo 700 osoba, a ukupni kacaciteti mogu da prime preko 6.600.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!