KO JE PRIMIO ČEČENA U FRANCUSKU: Evo kako je džihadista koji je odsekao glavu profesoru stigao u Pariz

Novosti onlajn

17. 10. 2020. u 20:55

КО ЈЕ ПРИМИО ЧЕЧЕНА У ФРАНЦУСКУ: Ево како је џихадиста који је одсекао главу професору стигао у Париз

Foto Tanjug/AP

FRANCUSKE vlasti su prvobitno odbile da da poridici ubice profesora istorije dodele status političkih izbeglica, ali ih je sud primorao da promene odluku, piše francuski „Poan“.

Prethodno je francusko antiterorističko Tužilaštvo saopštilo da je ubica imao status izbeglice. Kod likvidiranog ubice pronađena je dozvola boravka izdata 4. marta ove godine sa rokom važenja do marta 2030. godine na ime Abdulaha Abujezidoviča Anzorova, rođenog 12. marta 2002. godine u Moskvi. Šef Tužilaštva Žan-Fransoa Rikar rekao je da ubica poreklom iz Čečenije.

Pariski „Poan“ navodi da je njegova porodica došla u Francusku 2008. godine iz sela južno od Groznog, prestonice Čečenije i da je Abdulah tada imao šest godina.

Posle detaljnog razmatranja molbe Anzorovih za izbeglički status vlasti su odbile da to učine, ali je porodica ipak uspela da stekne status političkih izbeglica nakon što je 2011. godine Nacionalni sud koji se bavi tim pitanjima odbacio odluku vlasti. Da nije bilo odluke suda porodica bi morala da napusti Francusku, konstatuje list.

„Sudske vlasti su primorale državu da im da izbeglički status“, navodi sagovornik lista, činovnik na visokoj poziciji.

Pošto je porodica dobila zaštitu države 2011. godine, i Abdulah je dobio boravišnu dozvolu po automatizmu, kada je postao punoletan.

Prema informacijama lista, njegov otac radi u oblasti bezbednosti i mogao je da i sinu obezbedi radno mesto u istoj sferi. Kupio mu je i kola. Otac nije uočio znake radikalizacije kod sina.

Podsetimo, u predgrađu severozapadno od Pariza u petak je napadač odsekao glavu profesoru. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač, koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike. Pretpostavka je da je napadača motivisalo to što je profesor istorije na časovima đacima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Očevici ubistva su čuli kako je nappadač uzvikivao „Alah je veliki“. Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin „islamskim terorizmom“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zeljko puškar

19.10.2020. 08:04

Zapad je velikodušno dijelio političke azile teroristima sa Kavkaza,prvenstveno iz Čečenije,oni su bježali od barbara Rusa,to su bili borci za demokraciju i slobodu.Sada kad uvode "demokraciju"po Francuskoj,Njemačkoj i euvropskoj uniji postaju opet teroristi.Sjetite se Čečenca koji je ubijen u Berlinu,protiv njega je Rusija raspisala međunarodnu potjernicu,bio je organizator eksplozije u podzemnoj željeznici,Njemačka mu je odobrila azil.....traži ga nedemokratska Rusija.......sada vide kakvi su to bili likovi.