HOROR ZA ŽIVOTNU SREDINU: Japan ispušta milion tona radioaktivne vode iz Fukušime u more

Novosti online

16. 10. 2020. u 16:56

ХОРОР ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ: Јапан испушта милион тона радиоактивне воде из Фукушиме у море

Foto: Printscreen/Jutjub/Nippon TV News 24 Japan

JAPANSKA vlada namerava da u more pusti više od milion tona zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima, što je naišlo na protivljenje ekoloških udruženja i ribara koji kažu da će taj potez uništiti njihovu industriju.

Japanski mediji javljaju da će radovi na ispuštanju vode koja se čuva u više od 1.000 rezervoara započeti najranije 2022. godine i da će za obavljanje tog posla biti potrebne decenije.

Zvanična odluka mogla bi biti doneta do kraja meseca, javlja novinska agencija Kjodo.  

Vlada je, međutim, odavno nagovestila da je za opciju puštanja u more, uprkos protivljenju lokalnih ribara koji kažu da će poništiti godine rada na obnovi reputacije njihovi proizvoda.

Zabrinuta je i susedna Južna Koreja, koja tvrdi da ispuštanje te vode predstavlja "ozbiljnu pretnju" morskom okruženju, prenosi „Gardijan“.

Pritisak da se donese odluka o sudbini vode jačao je kako se skladišni prostor sve više popunjavao, a procene su da će svi raspoloživi rezervoari biti puni do leta 2022. godine.

Voda će biti razblažena u postrojenju pre nego što se pusti u more, tako da će radijacija biti umanjena 40 puta u odnosu na trenutak kada se desila katastrofa u nuklearnoj elektrani.

Većina radioaktivnih izotopa je uklonjeno složenim procesom filtriranja. Ali, jedan izotop, tritijum, ne može da se ukloni iz vode i prebačen je u velike kontejnere, koji će se napuniti do 2022. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)