IZBORI U BEČU: Prebrojavanje glasova stiglih poštom, SPO odneo pobedu, Štrahe na ivici cenzusa

I.Stanojević

12. 10. 2020. u 17:15

IZBORI za pokrajinsku i gradsku vlast, kao i za opštinske uprave Beča, održani u nedelju, nisu doneli iznenađenje jer je, kao što se očekivalo, pobedila Socijaldemokratska partija Austrije (SPO).

ИЗБОРИ У БЕЧУ:  Пребројавање гласова стиглих поштом, СПО однео победу, Штрахе на ивици цензуса

Foto: Piksabej

Ova stranka trebalo bi, prema izlaznim anketama, da osvoji 42 odsto glasova, što je dva procenta više nego na prethodnim izborima, pre pet godina.

Uspeh SPO je što se tiče brojki, znatno slabiji od onog čemu su se socijaldemokrate nadale, a eksperti objašnjavaju da je to zato što se oko 73.000 birača, iz njihove glasačke "mašine", prelilo u tabor onih koji su odlučili da ove godine ne glasaju.

Favorit izbora kad je u pitanju skok u odnosu na raniji uspeh, nesumnjivo je Narodna partija Austrije (OVP), koja se našla na drugom mestu. Po preliminarnim rezultatima, ova stranka osvojila je 18,5 odsto glasova izašlih na birališta, čime je udvostručila broj glasova u odnosu na prethodne izbore, 2015. godine. Stranka Zelenih je, sa 14 odsto glasova, "pala" na treće mesto.

Najveći fijasko zadesio je krajnje desničarsku Slobodarsku partiju Austrije (FPO), koja je 2015. osvojila skoro trećinu glasova građana, a sada tek deset odsto. Statistika je izračunala da je, drugim rečima, za desnicu glasao tek svaki peti građanin koji se za nju izjasnio pre pet godina. Veliki deo bivših glasača ovog puta se, kao i kad su u pitanju socijaldemokrate, odlučio da ne izađe na izbore. Procenjuje se da njihov broj prelazi 100.000.

Za sada, u bečkoj skupštini će, pored ovih partija, biti i Neos (Nova Austrija i Liberalni forum) koji trenutno ima oko osam odsto glasova. Tim HC Štrahe, bori se za cenzus. Razlog je dobro poznat. I dalje se, očigledno, vuku repovi korupcionaške afere "Ibica" od 2017. godine, posle koje je austrijski političar Hajnc Kristijan Štrahe, dotadašnji lider FPO i vicekancelar, podneo ostavke na sve političke funkcije.

Štrahe je tada, lažnoj nećaki jednog ruskog milijardera ponudio državne poslove, očekujući finansijsku pomoć svojoj stranci. Analitičari u Austriji ocenjuju da će njegova nova partija, Tim HC Štrahe, inkasirati između 3,5 i 5,5 odsto glasova.

Konačni rezultati gradskih i opštinskih izbora biće poznati najranije sutra uveče, jer se čak 40 odsto građana sa pravom glasa izjasnilo putem pošte. Ti "poštanski" glasovi, počeli su, naime, da se prebrojavaju tek od jutros.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)