RUSIJA I TURSKA POTVRDILE: Neophodno ispunjavanje svih tačaka dogovora o Karabahu

Novosti onlajn

11. 10. 2020. u 16:59

MINISTRI inostranih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu i potvrdili neophodnost bezuslovnog ispunjavanja svih tačaka zajedničke izjave, koja je usvojena tokom moskovskih pregovora 9-10. oktobra, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

РУСИЈА И ТУРСКА ПОТВРДИЛЕ: Неопходно испуњавање свих тачака договора о Карабаху

Foto: EPA

- Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o situaciji u zoni nagorno-karabaškog sukoba, koja je nastala kao rezultat trilateralnih pregovora u Moskvi 9-10. oktobra. Istaknuta je neophodnost rigoroznog ispunjavanja svih tačaka zajedničke izjave ministara inostranih poslova Ruske Federacije, Azerbejdžana i Jermenije od 10. oktobra - navedeno je u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Ministarstvo je dodalo da je ruska strana potvrdila spremnost da nastavi da ulaže aktivne posredničke napore, usmerene na postizanje rešavanja situacije u Karabahu, uzimajući u obzir odredbe izjave iz Moskve.

Telefonski razgovor je inicirala turska strana.

Podsetimo, u petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo