DEMINERI IH UKLJANJAJU NA LICU MESTA: U Stepanakertu od početka eskalacije sukoba pronađeno 180 kasetnih bombi

Novosti onlajn

10. 10. 2020. u 22:55

U GLAVNOM gradu nepriznatog Nagorno-Karabaha, Stepanakertu, od početka eskalacije sukoba pronađeno je oko 180 neeksplodiranih kasetnih bombi, saopštio je Jermenski jedinstveni informativni centar.

ДЕМИНЕРИ ИХ УКЉАЊАЈУ НА ЛИЦУ МЕСТА: У Степанакерту од почетка ескалације сукоба пронађено 180 касетних бомби

Foto: EPA

- Od 27. septembra (u Stepanakertu ) je otkriveno već 180 kasetnih bombi, od kojih su neke primetili meštani. Demineri su uništili municiju na licu mesta - navodi se u saopštenju Centra.

Takođe se navodi da je državna služba za vanredne situacije pozvala stanovnike da ne diraju eksplozivne naprave, mine, ostatke granata i kasetne bombe i odmah upozore spasioce ako ih otkriju.

- Neeksplodirana municija predstavlja veliku pretnju civilima - dodaje se u saopštenju.

Ranije su u centru Stepanakerta počeli da rade demineri, koji uklanjaju neeksplodirane granate.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024