DANAS ĆEMO ZNATI DOBITNIKA PRIZNANJA ZA MIR: SZO i Tramp favoriti za "Nobela"

D. D. S.

09. 10. 2020. u 06:47

ДАНАС ЋЕМО ЗНАТИ ДОБИТНИКА ПРИЗНАЊА ЗА МИР: СЗО и Трамп фаворити за Нобела

Foto AP

KO od 318 kandidata dobija Nobelovu nagradu za mir biće danas objavljeno u Stokholmu.

Nobelov komitet listu kandidata za jedno od šest priznanja koje je 1895. godine ustanovio Alfred Nobel drži u strogoj tajnosti, izbor je često iznenađenje, ali nijedna godina, pa ni ova, nije prošla bez "licitiranja" mogućih dobitnika.

Američki predsednik Donald Tramp, koji upravo vodi borbu sa virusom korona i za osvajanje još jednog mandata u Beloj kući, tvrdi da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. U januaru je na skupu u Ohaju rekao da je, umesto prošlogodišnjeg dobitnika, etiopskog predsednika Abija Ahmedija, on trebalo da osvoji priznanje za mir, a pre toga da je zaslužio "Nobela" i za napore da ubedi lidera iz Pjongjanga Kim DŽong Una da se odrekne nuklearnog oružja. Ove godine, Bela kuća je saopštila da je Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir za sporazum kojim su UAE i Bahrein normalizovali odnose s Izraelom.

U godini koju je obeležila planterana pandemija virusa korona, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je predvodila napore u odgovoru na kovid 19. Iako se SZO suočila s kritikama zbog zakasnele preporuke u vezi sa zaštitnim maskama, kao i optužbama Trampa zbog oslanjanja na Kinu, koju on smatra najodgovornijom za širenje kovida 19, zbog čega je ovoj organizaciji ukinuo finansiranje, SZO je kandidat.

KONTROVERZNI

RUSKI opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se oporavlja u Berlinu od posledica trovanja i saudijska aktivistkinja Luhejn al-Hatlul (29), zatvorena zbog insistiranja na ženskim pravima u konzervativnoj kraljevini, među "kontroverznim" su pretendentima na nagradu.

Tu je i odvažna premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern zbog jednog od najboljih odgovora u svetu na pandemiju kovida 19. Švedska tinejdžerka Greta Tunberg već je ranije kandidovana za "Nobela" za aktivizam u klimatskim promenama, ali nagradu nije dobila, pa je njeni sledbenici opet kandiduju.

Kao mogući dobitnik među organizacijama se pominje američka, borac protiv policijske brutallnosti "Crni životi su važni", novinarska "Reporteri bez granica", kao i ona za izbeglice - UNHCR.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)