NADAMO SE DA ĆE U AMERICI ZAVLADATI ZDRAV RAZUM: Oštar komentar Zaharove na predstojeće izbore u SAD

Novosti onlajn

08. 10. 2020. u 18:44

PORTPAROLKA ruskog MIP Marija Zaharova kaže da se u Moskvi nadaju da će u Americi posle predsedničkih izbora zavladati zdravi razum.

НАДАМО СЕ ДА ЋЕ У АМЕРИЦИ ЗАВЛАДАТИ ЗДРАВ РАЗУМ: Оштар коментар Захарове на предстојеће изборе у САД

Foto: Tanjug

Povodom stalnih optužbi na račun Rusije o mešanju u izbore, ona je rekla da se postavlja pitanje da li oni žele da zaštitite svoj izborni sistem od stranog mešanja ili da smislite povod za nova ograničenja Rusiji.

Prema njenim rečima, u Americi su optužbe na račun Rusije u vezi mešanja u izborni proces već postale faktor unutrašnje agende i tema na kojoj se zarađuju dodatni poeni u predizbornoj trci.

- Ako se sve to uzme u obzir postaje sve teže podržavati suštinski dijalog s Vašingtonom. Ne gubimo nadu, i očekujemo da će posle završetka predizbornih prepucavanja preovladati zdrav razum i da predmet konsenzusa u Kapitolu neće biti izmišljena pretnja ruskog mešanja već shvatanje neophodnosti rešavanja najtežih problema sa kojima se Amerika suočava - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Direktor FBI Kristofer Rej je ranije izjavio da Rusija i dalje pokušava da utiče na izbore u Americi.

Pri tome nije naveo nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Pored Rusije, američke obaveštajne službe označile su i Kinu i Iran kao zemlje koje pokazuju nameru da se mešaju u izbore u SAD.

Rusija je to u  više navrata demantovala , a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve tvrdnje nazvao potpuno neosnovanim.

Zaharova je podsetila da je Predstavnički dom američkog Kongresa 30. septembra usvojio nacrt zakona o sprečavanju stranog mešanja u američke izbore.

- Kad čovek tako nešto čita onda shvata da ozbiljni ljudi tako ne mogu da pišu. A autori tok novog remek-dela predviđaju uvođenje surovih ekonomskih ograničenja Rusiji. Sve vreme se postavlja pitanje: da li želite da zaštitite svoj izborni sistem od stranog mešanja ili da smislite povod za nova ograničenja delatnosti Rusije u čitavom nizu oblasti koje nemaju veze sa vašim izborima, ali vi aktivno povezujete te teme - rekla je ona.

Kako je rekla, u Moskvi žale što Vašington nastavlja da insistira na mitskoj sajber pretnji od strane Rusije u vezi sa predstojećim izborima u Americi.

- Umesto besmislenih i upornih pokušaja da se sve svali na našu zemlju i stvari predstave tako da njeni pristupi kada je reč o bezbednosti u informativnom prostranstvu imaju antiameričku orijentaciju, američkim kolegama preporučujemo da se upoznaju sa pozivom predsednika Rusije o obnovi saradnje u oblasti informativne bezbednosti od 25. septembra - rekla je Zaharova.

- Mi čekamo reakciju i nadamo se da će ona biti konstruktivna - dodala je ona.

Kako je rekla, prognozirati rezultate izbora u Americi u Rusiji smatraju preuranjenim.

- Imajući u vidu izjave američkih političara i predstavnika različitih partija, biće neophodno prvo sačekati da sami prihvate svoje rezultate pa tek onda se okrenuti bilateralnim odnosima - rekla je ona.

Predsednički izbori u Americi održavaju se 3. novembra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri