PRETI MU ZATVOR ZBOG GADAFIJA: Bivši francuski predsednik Sarkozi ponovo na sudu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

08. 10. 2020. u 14:07

VIŠEGODIŠNjE optužbe da je Moamer el Gadafi finansirao predizbornu kampanju bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija 2007. godine dospele su ovih dana ponovo na pariski sud i to nakon što su pre nekoliko dana odbijene sve prethodne Sarkozijeve žalbe.

ПРЕТИ МУ ЗАТВОР ЗБОГ ГАДАФИЈА: Бивши француски председник Саркози поново на суду

Nikola Sarkozi / Foto AP

Nekadašnji stanar Jelisejske palate najavio je žalbu i Kasacionom sudu, ali to nije sprečilo sudije da ga ispituju u sredu, posle prvog saslušanja održanog u utorak.

Sarkoziju se stavlja na teret da je dobio milione evra od bivšeg libijskog vođe Moamera el Gadafija i njegovog okruženja 2005. godine, za pripremu kampanje za izbore na kojima je kasnije pobedio.

Zauzvrat, Sarkozi je trebalo da doprinese poboljšanju imidža Libije i Gadafija u svetu. Poznato je, međutim, da je Francuska, na čelu sa Sarkozijem, predvodila međunarodnu koaliciju u oružanoj akciji svrgavanja Gadafija 2011.

Posle višegodišnje istrage, sud je došao do mnoštva podudarnih podataka i svedočenja koji optužuju bivšeg šefa države. Između ostalog, optužuje ga i poslovni čovek Ziad Takiedin, umešan u više francuskih finansijsko-političkih afera, trenutno u bekstvu posle presude na 5 godina zatvora zbog umešanosti u aferu "Karači" oko prodaje podmornica i fregata Pakistanu, inače ujak Amal Alamudin, supruge Džordža Klunija.

On je posvedočio da je 2006. i 2007. godine Sarkoziju, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Francuske, i njegovom šefu kabineta Klodu Geanu, predao 5 miliona evra. O predajama novca svedočila je svojevremeno i Gadafijeva porodica, a to je isticao i sam libijski vođa.

Izvori bliski ovom dosijeu ističu da sud, ipak, nije uspeo da pronađe čvrste materijalne dokaze.

U okviru ove afere, protiv Sarkozija je već pokrenuta istraga u martu 2018. godine, kada je bio dva dana u pritvoru. Između ostalog, tereti se za pasivnu korupciju i ilegalno finansiranje kampanje. Takođe je stavljen pod sudski nadzor.

Sarkozi se do sada branio ćutanjem, ali od kako su mu odbijene žalbe, izgleda da je sada počeo da odgovara na pitanja istražnih sudija koji se zanimaju i za ulogu u posredovanju njegovih najbližih saradnika, a kasnije ministara, Brisa Ortefea, Kloda Geana i Erika Verta.

Ukoliko mu se utvrdi krivica, Sarkozi rizikuje i do deset godina zatvora, milion evra globe i pet godina gubitka prava da bira i bude biran. Proces bi trebalo da bude održan između 23. novembra i 10. decembra.

Pristalice desnice u njemu, inače, vide najomiljenijeg eventualnog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!