NAPOKON: Danska dozvolila eksploataciju gasovoda "Severni tok 2"

Novosti online

01. 10. 2020. u 14:08

НАПОКОН: Данска дозволила експлоатацију гасовода Северни ток 2

Foto AP

DANSKA energetska agencija (DEA) izdala je dozvolu kompaniji „Nord strim 2 AG“ za eksploataciju gasovoda „Severni tok 2“ na kontinentalnom pragu ove zemlje, saopštila je DEA.

- Danska energetska agencija izdala je dozvolu ‘Nord strimu 2 AG’ za eksploataciju cevovoda ‘Severni tok 2’ na kontinentalnom pragu Danske - navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je dozvola izdata na osnovu niza uslova koji treba da osiguraju bezbedan rad cevovoda.

- Uslovi građevinske dozvole za "Severni tok 2" od 30. oktobra 2019. ostaju na snazi, jer još uvek nisu ispunjeni, a istovremeno su od suštinskog značaja za fazu eksploatacije - dodaje se u saopštenju.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će se protezati od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. 

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Danska energetska agencija (DEA) izdala je dozvolu kompaniji „Nord strim 2 AG“ za eksploataciju gasovoda „Severni tok 2“ na kontinentalnom pragu ove zemlje, saopštila je DEA.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)