REZULTATI STIŽU ZA 15 MINUTA! Sve o novom brzom testu na koronu, evo koliko će koštati

Novosti online

01. 10. 2020. u 14:02

NOVI oblik testiranja na kovid-19, koji daje rezultate posle svega 15-30 minuta biće dostupan širom sveta, najavljuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja označava testove za brzo otkrivanje infekcije kao „dobru vest“ u globalnoj borbi protiv pandemije korona virusa.

РЕЗУЛТАТИ СТИЖУ ЗА 15 МИНУТА! Све о новом брзом тесту на корону, ево колико ће коштати

Novosti

Informativna agencija PA analizirala je nekoliko osnovnih pitanja vezanih za brze testove na antitela. Kako funkcioniše novi test?

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 funkcionišu tako što detektuju proteine na površini virusa. Testovi, koji liče na testove trudnoće, daju rezultat u roku od 30 minuta. Ako je test pozitivan, na displeju se pojavljuju dve plave linije.

SZO je prošle nedelje odobrila ove testove.

Glavna razlika između brzih testova na antitela i testova na osnovu analize brisa uzetog iz nosa i grla, odnosno testa kod koga se krv vadi iz prsta, sastoji se u tome što nije neophodna laboratorijska analiza za dobijanje rezultata.

To znači da infekcija korona virusom može da se otkrije u roku od nekoliko minuta, dok je za analizu gena, tzv. PCR test, potrebno nekoliko sati, pa čak i dana. Osim toga, brzi testovi su znatno jeftiniji (koštaju 5 dolara), ali se uglavnom smatraju manje preciznim od laboratorijskih testova.

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 mogu biti od vitalnog značaja za poboljšanje kapaciteta testiranja u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova.

Piter Sends, izvršni direktor Globalnog fonda, partnerstva koji sarađuje u nastojanju da se okonča epidemija, kaže da su ovi testovi „značajan korak“ u naporima da se suzbije virus u svetu.

SZO i njeni glavni partneri dogovorili su se da već sledećeg meseca distribuiraju 120 miliona brzih testova, a kako navodi Katarina Beme, glavni izvršni direktor neprofitne organizacije Fondacija za inovativnu novu dijagnostiku, prve količine biće namenjene za 20 afričkih zemalja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)