REZULTATI STIŽU ZA 15 MINUTA! Sve o novom brzom testu na koronu, evo koliko će koštati

Novosti online

01. 10. 2020. u 14:02

РЕЗУЛТАТИ СТИЖУ ЗА 15 МИНУТА! Све о новом брзом тесту на корону, ево колико ће коштати

Novosti

NOVI oblik testiranja na kovid-19, koji daje rezultate posle svega 15-30 minuta biće dostupan širom sveta, najavljuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja označava testove za brzo otkrivanje infekcije kao „dobru vest“ u globalnoj borbi protiv pandemije korona virusa.

Informativna agencija PA analizirala je nekoliko osnovnih pitanja vezanih za brze testove na antitela. Kako funkcioniše novi test?

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 funkcionišu tako što detektuju proteine na površini virusa. Testovi, koji liče na testove trudnoće, daju rezultat u roku od 30 minuta. Ako je test pozitivan, na displeju se pojavljuju dve plave linije.

SZO je prošle nedelje odobrila ove testove.

Glavna razlika između brzih testova na antitela i testova na osnovu analize brisa uzetog iz nosa i grla, odnosno testa kod koga se krv vadi iz prsta, sastoji se u tome što nije neophodna laboratorijska analiza za dobijanje rezultata.

To znači da infekcija korona virusom može da se otkrije u roku od nekoliko minuta, dok je za analizu gena, tzv. PCR test, potrebno nekoliko sati, pa čak i dana. Osim toga, brzi testovi su znatno jeftiniji (koštaju 5 dolara), ali se uglavnom smatraju manje preciznim od laboratorijskih testova.

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 mogu biti od vitalnog značaja za poboljšanje kapaciteta testiranja u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova.

Piter Sends, izvršni direktor Globalnog fonda, partnerstva koji sarađuje u nastojanju da se okonča epidemija, kaže da su ovi testovi „značajan korak“ u naporima da se suzbije virus u svetu.

SZO i njeni glavni partneri dogovorili su se da već sledećeg meseca distribuiraju 120 miliona brzih testova, a kako navodi Katarina Beme, glavni izvršni direktor neprofitne organizacije Fondacija za inovativnu novu dijagnostiku, prve količine biće namenjene za 20 afričkih zemalja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)