ŽESTOKE REAKCIJE: Posle prve debate Trampa i Bajdena

Tanjug

30. 09. 2020. u 20:17

ЖЕСТОКЕ РЕАКЦИЈЕ: После прве дебате Трампа и Бајдена

Foto: EPA

REAKCIJE na prvu predsedničku debatu u SAD, na kojoj su svoje stavove suočili republikanski predsednik Donald Tramp i kandidat demokrata Džo Bajden, podeljene su po partijskim linijama - republikanci su hvalili nastup Trampa, a demokrate Bajdena.

Međutim, mnogi gledaoci su oštro kritikovali "glasnu i haotičnu" debatu, uključujuci Keren Atija, urednicu stranice u "Vašington postu" na kojoj se objavljuju lični stavovi, koja je raspravu dvojice kandidata za predsednika SAD nazvala "nacionalnom sramotom".

Predsedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) Rona Mekdenijel napisala je na Tviteru da je Tramp za 20 minuta napravio "siguran, zapovednički i uverljiv slučaj za svoj reizbor i primorao Džoa Bajdena da podrži radikalne politike koje bi povećale porez, uništile radna mesta i učinile naše zajednice manje bezbednim".

Tim Martou, direktor za komunikacije kampanje predsednika Trampa za reizbor, ocenio je za Glas Amerike da je predsednikov nastup bio "fantastičan".

"Ono što su gledaoci videli je predsednik Tramp koji zapoveda svakim trenutkom debate, a mislim da je ono što su videli bio slabašni Džo Bajden", rekao je Martou.

Foto: Printskrin

S druge strane, demokrate ocenjuju da je debata bila uspešna za Bajdena, a da je Tramp, svojim nastupom, dao dovoljno razloga da ne dobije novi mandat.

"Donald Trump je izneverio ovu zemlju svojim lažima, zadrtošću i bezobzirnim vođstvom", naveo je na Tviteru američki senator Kori Buker iz Nju Džerzija, koji se početkom godine takmičio protiv Bajdena za demokratsku predsednicku nominaciju.

Buker je kritkovao Trampa zbog toga što je odbio da osudi bele supremacioniste.

Trampov nastup kritikovao je i istoričar Majkl Bešlos, dok je bivši republikanski senator Džef Flejk ocenio da su SAD "bolja zemlja od onoga što je prikazano" u utorak uveče.

Politikolog sa Univerziteta u Virdžiniji Lari Sabato na Tviteru je poručio da treba otkazati preostale predsedničke debate.

Prvu debatu, tokom koje je Bajden Trampa nazvao "klovnom", "rasistom" i "Putinovim pionom", dok je Tramp Bajdenu uputio seriju uvredljivih komentara na račun njegove porodice, obeležila su i česta prekidanja i snažne međusobne optužbe, dok su kandidati debatovali o pandemiji korona virusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)