"ISUS NIJE GOVORIO LAŽI": Papa Franja posle smena u Vatikanu

Milica OSTOJIĆ, Rim - specijalno za "Novosti"

28. 09. 2020. u 13:34

"ISUS nije govorio laži", poručio je papa Franja pred vernicima i već odlučio da počne raščišćavanje skandala vezanog za manipulacije sa novcem iz vatikanske kase.

ИСУС НИЈЕ ГОВОРИО ЛАЖИ: Папа Фрања после смена у Ватикану

Foto: AP

Reč je o aferi vezanoj za Državni sekretarijat Vatikana i kardinala Anđela Bećua, a nakon otkrića tajne kupovine luksuzne zgrade u Londonu i finansijskih transakcije vrednih stotine miliona evra.

Papa Franja je pre desetak dana dao nalog da se oduzmu svi ekonomski resursi Državnom sekretarijatu i predaju na upravljanje "Apsi" (administrativnom organu Svete Stolice koji se bavi upravljanjem ekonomskog bogatstva) i monsinjoru Nunciju Galantinu, jezuiti veoma odanom papi.

Istraga je započeta nakon otkrivanja skandala i ostavke kardinala Đovanija Anđela Bećua, koji je inače bio jedan od najbližih papinih saradnika. Samo je on imao kontrolu nad bankarskim računima Vatikana. Novac je preusmeravao na račune svoje braće na Sardiniji.

Sve je počelo saznanjem o kupovini luksuzne zgrade u Londonu u vrednosti od 300 miliona evra. Zgrada je inače kupljena preko dvojice posrednika od kojih je jedan zaradio 10 a drugi 16 miliona evra za transakciju novca iz fondova Svete Stolice. Sada je uz Bećija otkriveno i optuženo još šest visokih zvaničnika iz Državnog sekretarijata i iz lanca koji se bavio neregularnim raspolaganjem novca, a optuženi su po raznim osnovama. Finansijaka policija Vatikana je do sada, u prvom krugu istrage, otkrila pronevere i utaje novca, a zgrada u Londonu je kupljena preko ofšor sredstava i kompanija.

Foto AP

Kardinal Đovani Anđelo Beću

 

Dvojica posrednika u pomoći oko transakcije novca optuženi su već za prevaru, proneveru i pranje novca. Finansijska policija je do sada otkrila da se u pokretu i transakcijama nalazilo između 500 i 650 miliona evra. Novac je "najvećim delom bio namenjen sirotinji jer je stizao od donacija koje je primao Sveti Otac za davanje humanitarnoj organizaciji Karitas i Rimskoj Kuriji".

Klupko u istrazi će se tek odmotavati a Papa je u jučerašnjem obraćanju vernicima na trgu Svetog Petra tokom molitve Anđelus, ne pominjući imena, jasno poručio onima koji su počinili i čine greh: "Isus nije govorio Laži", "ponekad neko može da sklizne u laži ali takvi nemaju ništa zajedničko sa životom jednog hrišćanina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)