RUSIJA NE POSEDUJE „NOVIČOK“: Sve zalihe uništene po protokolu OPCV, u telu Navaljnog nije bilo tragova novičoka

Novosti online

15. 09. 2020. u 14:07

SVE zalihe otrovne supstance „novičok“ na teritoriji Rusije su uništene, izjavio je šef Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

РУСИЈА НЕ ПОСЕДУЈЕ „НОВИЧОК“: Све залихе уништене по протоколу ОПЦВ, у телу Наваљног није било трагова новичока

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

„Zalihe su bile uništene u skladu sa protokolima i preporukama Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV). To je bilo zabeleženo na propisan način. Govoriti da na teritoriji Rusije postoje stare zalihe bojevih otrovnih supstanci ili njihova proizvodnja je, naravno, dezinformacija“, rekao je novinarima Nariškin, odgovarajući na pitanje da li Rusija poseduje zalihe „novičoka“.

On je naglasio da u organizmu Navaljnog, u trenutku njegovog napuštanja zemlje, nije bilo otrovnih supstanci.

„Činjenica je da su ruski lekari iz Omske bolnice spasili život Alekseju Navaljnom. U najkraćem roku su izvršili najdetaljnije analize, uključujući i za otkrivanje otrovnih supstanci. Analize su rađene uz pomoć najsavremenije opreme, po najstrožim medicinskim protokolima. Nisu otkrivene bilo kakve naznake postojanja otrovnih supstanci u organizmu Alekseja Navaljnog“, rekao je Nariškin.

„Ovi podaci su poznati. Oni su dokumentovani, lekari poseduju uzorke biološkog materijala Alekseja Navaljnog. Činjenica je da u trenutku kada je Aleksej Navaljni napuštao teritoriju Rusije u njegovom organizmu nije bilo otrovnih supstanci“, naglasio je on.

Podsetimo, nemačka Vlada je saopštila da je Navaljni otrovan upravo otrovnom supstancom „novičok“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!