EU UPOZORILA britansku vladu da se drži preuzetih obaveza

Tanjug

07. 09. 2020. u 15:54

EVROPSKA unija upozorila je danas britansku vladu da će svaki pokušaj da se povuče iz obaveza preuzetih ranije ove godine pred izlazak iz evropskog bloka dovesti u rizik teško postignuti mir u britanskoj pokrajini Severnoj Irskoj.

ЕУ УПОЗОРИЛА британску владу да се држи преузетих обавеза

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

S obzirom da sve veći broj znakova pokazuje da je poverenje između dve strane sve manje uoči nove runde post-bregzit pregovora u Londonu u utorak, evropski blok je naveo da bi svaki pokušaj britanske vlade da jednostrano zaobiđe sporazum o napuštanju EU mogao, takođe, da ugrozi izglede za trgovinski dogovor, preneo je AP.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da očekuje da će vlada britanskog premijera Borisa Džonsona sprovesti sporazum koji je otvorio put za nesmetan izlazak Velike Britanije iz evropskog bloka 31. januara.

Ona je napisala na Tviter nalogu da je sporazum obaveza prema međunarodnom pravu i preduslov za svako buduće partnerstvo.

Fon der Lajenova je dodala da je odeljak u sporazumu koji obezbeđuje otvorenu granicu između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i države članice EU, Republike Irske, neophodan da bi se osigurao mir i stabilnosti na ostrvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)