KAO DA NISU IMALI DOVOLJNO DŽAMIJA: Patrijarh Vartolomej o Aja Sofiji

Novosti onlajn

07. 09. 2020. u 11:16

PATRIJARH vaseljenski Vartolomej ponovo je osudio pretvaranje Aja Sofije i poznate Crkve Hrista Spasitelja u Polju, koju nazivaju i Hora, u džamije, rekavši da za tim nije bilo potrebe i da su takve odluke uvredljive.

КАО ДА НИСУ ИМАЛИ ДОВОЉНО ЏАМИЈА: Патријарх Вартоломеј о Аја Софији

Foto:

- Kao da u gradu nema dovoljno džamija, kao da je bilo potrebno više bogomolja za vernike čija religija ovde preovladava, vlast je požurila da donese te odluke i postupke koji nas vređaju, vređaju naš identitet, našu istoriju, našu kulturu. I mi trpimo i molimo se - rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski Vartolomej je uporedio aktuelne postupke turskih vlasti sa pogromom Grka u Istanbulu 1955. godine i zatvaranjem bogoslovije na Halki 1971. godine.

- Danas se navršava 65 godina od tragične noći septembra 1955. godine kada je varvarstvo uništilo kuće, prodavnice, crkve, nevine ljude koji poštuju zakon – čak su i njihovi grobovi bili oskrnavljeni, nisu poštovali mrtve, nije bilo ni trunke kulture, ni osećanja - rekao je patrijarh Vartolomej.

Vartolomej se obratio u školi Halki na ceremoniji rukopolaganja jednog od sveštenika, objavljeno je na zvaničnom sajtu patrijaršije.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret kojim se crkva u Hori, jedna od najslavnijih vizantijskih građevina u Istanbulu pretvara u džamiju, mesec dana nakon što je to učinjeno sa Aja Sofijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024