RUSI NASTAVLJAJU SA TESTIRANJEM VAKCINE PROTIV KORONE: Svetu se prodaje licenca, do sada napravljeno 30.000 doza

VIŠE starijih saradnika Centra Nikolaja Gamaleje, koji je napravio prvu vakcinu protiv kovida 19, na sebi su je isprobali i dobro se osećaju.

РУСИ НАСТАВЉАЈУ СА ТЕСТИРАЊЕМ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Свету се продаје лиценца, до сада направљено 30.000 доза

Foto AP

Vakcinu je primilo 15 naučnika koji imaju između 70 i 80 godina. Direktor ovog centra Aleksandar Ginzburg (68) među prvima je primio tu vakcinu pre nekoliko meseci.

Tek kada prođe i treća najmasovnija faza ispitivanja vakcine, u kojoj će biti obuhvaćeno čak 40.000 osoba, vakcina će biti dostupna svim starosnim kategorijama.

Što se tiče dece, za njih će se napraviti dve doze, slabija za decu do 14 godina i nešto jača za one u dobi od 14 do 18 godina.

Posle velike medijske kampanje koju je napravio Ruski fond za direktne investicije i tvrdnje da je za prvu registrovanu u svetu vakcinu već zainterovano više od dvadesetak zemalja, sada Aleksandar Ginzburg tvrdi da je nikome neće izvoziti u toku narednih godinu dana dok građani Rusije ne budu vakcinisani. Zemlje koje budu htele rusku vakcinu moći će da kupe licencu da je sami proizvode. Ginzburg tvrdi da se već vode pregovori sa pet zemalja koje su zainteresovane da serijski proizvode vakcinu "sputnjik".

Foto AP


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je potvrdio da se pregovara sa pet zemalja Južne Amerike koje žele da proizvode rusku vakcinu protiv korone.
Do sada je napravljeno 30.000 doza vakcine koju će dobiti dobrovoljci. Osim Centra Nikolaja Gamaleje, u Rusiji je vakcinu napravilo još nekoliko instituta, a za onu koju je proizveo centar "Vektor" iz Novosibirska očekuje se da će klinička ispitivanja biti gotova krajem septembra.

Foto AP

Aleksandar Ginzburg

Inače, u Rusiji će vakcinu koju je napravio Centar Nikolaja Gamaleje proizvoditi tri kompanije - "Generijum", "Binfarm" i "R-farm", a zanimljivo je da je kompanija "R-farm" potpisala ugovor sa britanskom "Astra-Zenekom" da na ruskom tržištu prodaje njihovu vakcinu.

Do septembra je u Rusiji virusom korona zaraženo oko milion ljudi, dok je umrlo nešto više od 17.000 osoba.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju