VAKCINA STIŽE POČETKOM SLEDEĆE GODINE: Francuski premijer najavio, istakao da se mora izbeći novi karantin

FRANCUSKI premijer Žan Kasteks je pozvao u sredu građane na poštovanje mera protiv epidemije korona virusa i istakao da treba izbeći novi karantin. Nošenje maski je naveo kao neohpodno u profesionalom okruženju, a izrazio je i očekivanja da bi vakcina protiv kovida 19 mogla da bude dostupna u prvoj polovini sledeće godine.

ВАКЦИНА СТИЖЕ ПОЧЕТКОМ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Француски премијер најавио, истакао да се мора избећи нови карантин

Foto EPA

Kasteks je istakao obavezu obnove privrede i vraćanja na posao, kao i đaka u školske klupe, iako epidemija još traje.

Francuska se susreće s porastom broja novoobolelih i mogućim drugim talasom. Pritisak na bolnice, za sada, ne postoji. Ali, prisutna su strahovanja da bi situacija mogla da se pogorša od 1. septtembra, kada đaci ponovo budu krenuli u školu, a roditelji se vrate u kancelarije posle godišnjih odmora.

U zemlji se vodi polemika da li maske u školama treba da budu besplatne, imajući u vidu da su obavezne za svu decu stariju od 11 godina. Kasteks je razrešio ovu dilemu, istakavši da će država snabdeti maskama samo one koji se nalaze u rizičnoj zdravstvenoj grupi, ili nemaju dovoqna primanja. Naveo je da je to slučaj i u drugim zemljama.

Premijer Kasteks je saopštio i da će detaljni plan obnove zemlje i privrede u visini od 100 milijardi evra biti iznet sledeće sedmice, u četvrtak 3. septembra. Podsetio je da je od te sume određeni deo već dat najugroženijim roditeljima pred početak školske godine, a otkrio je i da će 2 milijarde biti namenjene kulturnim radnicima.

I pored ove najave, zaposleni u oblasti kulture nisu zadovoljni, a premijer Kasteks i ministarka kulture Žozlin Bašlo će se u četvrtak sastati sa zaposlenima u oblasti zabave.

Premijer je takođe pozvao građane da idu u bioskop i pozorište, u čijim salama je nošenje maski obavezno. Posle kritika u javnosti, poručio je i da prefekti više neće imati diskreciono pravo da povećavaju maksilaman broj posmatrača od 5.000 ljudi na otvorenom prostoru.

Kasteks je najavio i dalje smanjivanje poreza, u proizvodnom sektoru za 10 milijardi, kao i druge socijalne olakšice za građane, zaposlene i preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024