VENECUELA PODRŽALA BELORUSIJU: Napadi na naše zemlje po istom scenariju

Novosti online

20. 08. 2020. u 10:51

MINISTAR spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izrazio je podršku Belorusiji, rekavši da se zemlje suočavaju sa sličnim napadima.

ВЕНЕЦУЕЛА ПОДРЖАЛА БЕЛОРУСИЈУ: Напади на наше земље по истом сценарију

Foto: EPA

- Belorusija i Venecuela se suočavaju sa sličnim napadima koji se odvijaju prema istom scenariju - rekao je Areasa za vreme ceremonije dodele ordena beloruskom ambasadoru Olegu Paferovu.

Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio „podršku vlade i predsednika Venecuele u ova teška vremena“.

Situacija u Venecueli

Politička kriza u Venecueli traje od 2013. godine, nakon smrti predsednika zemlje Uga Čaveza.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 2018. godine, a rezultate izbora nisu priznale mnoge zemlje. U januaru prošle godine u Venecueli su počeli masovni protesti nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu. Njegova ovlašćenja je priznao niz zemalja, među kojima i Rusija. Za privremenog predsednika zemlje proglasio se Huan Gvaido.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)