VENECUELA PODRŽALA BELORUSIJU: Napadi na naše zemlje po istom scenariju

Novosti online

20. 08. 2020. u 10:51

ВЕНЕЦУЕЛА ПОДРЖАЛА БЕЛОРУСИЈУ: Напади на наше земље по истом сценарију

Foto: EPA

MINISTAR spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izrazio je podršku Belorusiji, rekavši da se zemlje suočavaju sa sličnim napadima.

- Belorusija i Venecuela se suočavaju sa sličnim napadima koji se odvijaju prema istom scenariju - rekao je Areasa za vreme ceremonije dodele ordena beloruskom ambasadoru Olegu Paferovu.

Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio „podršku vlade i predsednika Venecuele u ova teška vremena“.

Situacija u Venecueli

Politička kriza u Venecueli traje od 2013. godine, nakon smrti predsednika zemlje Uga Čaveza.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 2018. godine, a rezultate izbora nisu priznale mnoge zemlje. U januaru prošle godine u Venecueli su počeli masovni protesti nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu. Njegova ovlašćenja je priznao niz zemalja, među kojima i Rusija. Za privremenog predsednika zemlje proglasio se Huan Gvaido.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Grof

20.08.2020. 11:20

Isprobana taktika takozvane slobodne i demokratske Evrope, proglase nekog za diktatora i onda traže da ode sa vlasti. Što bi džabe trošili na nove izbore neka jednostavno ponovo prebroje glasove pod posredništvom čitave takozvane slobodne i demokratske Evrope pa će se lako videti ko je dobio izbore. I zbog čega je to baš Lukašenko "poslednji evropski diktator"? Zar nije pretposlednji, valjda je Milo poslednji.

naranca

20.08.2020. 16:29

@Grof - Nit je slobodna niti demokratska......Tj ako je TO sloboda i demokratija daj mi ne slobodu i ne demokratiju. I otkaci me imperijalizma koji mora da izaziva ratove svake 4 godine da bi preziveo.Ja hocu miran zivot u prosperitetu a ne EU

naranca

20.08.2020. 12:02

Sad ce da bombarduju Minsk kasetnim bombama.Da zapale televiziju i ubiju sminkerku.Da gadjaju Kinesku ambasadu u Minsku.......Ne znamo da radimo al znamo da se bijemo....Hahahha+ hahahhaha

Duško

20.08.2020. 13:28

Goveda kaubojska svakom loncu moraju biti poklopac. Sigurno da je isti scenario za sve koji neće da igraju kako te budaletine sviraju. Jedini razlog i krajnji cilj je da pokore i ponize Rusiju, ali to će biti malo sutra. Krmad ne uči na Istoriji, Turcima, Napoleonu, Hitleru. Ovoga puta biti će mnogo gore.