VOJSKA OBEĆAVA IZBORE: Nakon državnog udara u Maliju svet strepi za sudbinu afričke zemlje

Tanjug

19. 08. 2020. u 21:19

VOJSKA u Maliju, koja je učestvovala u državnom udaru, obećala je da će održati izbore u "razumnom" vremenskom roku i otpočela razgovore sa najuticajnijim političarima u zemlji.

ВОЈСКА ОБЕЋАВА ИЗБОРЕ: Након државног удара у Малију свет стрепи за судбину афричке земље

Foto: EPA

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita juče je dao ostavku i raspustio parlament nakon što su ga zaborili pobunjenici, čime je dodatno produbljena kriza u zemlji koja se već bori sa džihadistima i građanskim neredima.

Zbog straha da bi Keitin pad nakon sedmogodišnje vladavine mogao dodatno da destabilizuje Sahel, Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država suspendovale su članstvo Malija.

Pobunjenici bi tek trebalo da odaberu svog lidera, dok stanje u prestonici države deluje mirno.

Vođe hunte sastale su se danas posle podne sa Mahmudom Dikom, propovednikom salafista, koji je podsticao demonstrante tokom protesta protiv Keite, a koji su u poslednjih nekoliko nedelja okupili na desetine hiljada ljudi. Diko je istaknuta politička ličnost u Maliju, čija se podrška Keiti smatra ključnom za njegovu pobedu na izborima održanim 2013. godine, pre nego što je došao u sukob sa njim.

Portparol pobunjenika je ranije saopštio da su oni delovali sa ciljem da spreče dalji "haos, anarhiju i nesigurnost".

- Mi ne želimo moć, već stabilnost u zemlji koja će nam dozvoliti da organizujemo opšte izbore... u razumnom vremenskom roku - izjavio je pukovnik Ismael Vage za državnu televiziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju