BURA U ŠVEDSKOJ: Glavni epidemiolog se pita da li je prihvatljiva veća smrtnost među starijima

Tanjug

18. 08. 2020. u 21:01

БУРА У ШВЕДСКОЈ: Главни епидемиолог се пита да ли је прихватљива већа смртност међу старијима

Foto Ž. Knežević

ŠVEDSKI pristup borbi protiv korona virusa ponovo se našao na meti kritika pošto je javnost saznala za mejlove u kojima se vodeći epidemiolog Anders Tegnel pitao da li bi veća smrtnost među starijom populacijom bila prihvatljiva ako bi to dovelo do bržeg sticanja imuniteta krda.

Kritike zbog ležernijeg pristupa vodećih švedskih epidemiologa su se intenzivirale nakon saznanja da je Tegnel obrisao neke svoje mejlove.

Autor švedske startegije koja nije podrazumevala zatvaranje zemlje više puta je ponovio da cilj vlade nije bio brzo razvijanje imuniteta krda, već usporavanje širenja virusa do te mere da zdravstveni sistem može efikasno da se bori s epidemijom, piše Gardijan.

Međutim, mejlovi do kojih su švedski novinari došli na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama pokazuju da je Tegnel o imunitetu krda kao cilju govorio još sredinom marta, nekoliko dana pošto je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju Kovida-19.

Tegnel je svom finskom kolegi Miki Salminenu i direktoru Švedske nacionalne zdravstvene agencije (FHM) poslao mejl lekara u penziji koji je sugerisao da se protiv epidemije može boriti tako što će se dopustiti zaražavanje zdravih ljudi u kontrolisanim uslovima.

"Jedna od tačaka bila bi da škole budu otvorene kako bi se brže stekao imunitet krda", komentisao je Tegnel. Salminen mu je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo razmotrila taj predlog, ali da je odustala jer će "deca vremenom svakako infekciju preneti drugim uzrasnim grupama".

U prepisci je navedeno i da je "model Finske sugerisao da bi zatvaranje škola usporilo širenje virusa među starijom populacijom za otprilike 10 procenata".

Tegnel je na to odgovorio: "Za 10 odsto moglo bi da se isplati?", prenosi Gardijan.

On je demantovao da su vlasti držale otvorene škole kako bi se stekao imunitet krda.

"Komentarisao sam mogući učinak, a ne očekivani koji je bio deo procene prikladnosti mere", rekao je Tengel Emanuelu Karlstenu, novinaru koji je pronašao mejlove, pa dodao da držanje otvorenih škola u cilju sticanja imuniteta krda nikada nije bilo relevantno.

Kako piše "Aftonbladet", Tegnel je obrisao nekoliko mejlova, poslatih od januara do aprila.

Foto: EPA

U Švedskoj nisu uvođene oštre restriktivne mere u borbi protiv pandemije, za razliku od većeg dela Evrope.

Vlasti su procenjivale da će do maja 40 odsto građana Stokholma da bude "prokuženo", što podrazumeva da su imali kontakt s virusom, ali nacionalne studije su pokazale da je imunitet na virus ostao relativno nizak, te da je Švedska daleko od imuniteta krda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)