OEBS PRETI BELORUSIJI: Pozvali Lukašenka da poštuje ljudska prava

Tanjug

13. 08. 2020. u 16:40

ZABRINUT zbog izveštaja o navodnoj prekomernoj upotrebi sile posle predsedničkih izbora u Belorusiji, uključujući upotrebu gumenih metaka, vodenih topova, šok bombi i masovnog hapšenja, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Cereteli pozvao je danas vlasti u Minsku da prekinu represivnu taktiku i u potpunosti poštuju međunarodne standarde poštovanja ljudskih prava.

ОЕБС ПРЕТИ БЕЛОРУСИЈИ: Позвали Лукашенка да поштује људска права

Foto: EPA

On je, takođe, istakao da protesti ne treba da budu nasilni, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Podsećajući na navodne međunarodne obaveze Belorusije, Cereteli je naglasio da "represija i progon protivnika nisu prihvatljivi" i da su "protivni principima OEBS-a".

- Ono što je sada potrebno jeste deeskalacija i dijalog - rekao je on, ističući da bi postizborni događaji mogli biti pokazatelj da je nešto suštinski pogrešno i da će možda biti potrebno izvršiti duboke strukturne reforme.

- Kao zemlja članica OEBS-a, Belorusija je slobodno pristala na određene obaveze u ljudskoj dimenziji uključujući pravo na mirno okupljanje, slobodu izražavanja, slobodu od proizvoljnog hapšenja ili pritvaranja i pravo na efikasne pravne lekove - naveo je Cereteli i pozvao vlasti da obezbede da se ta prava i slobode poštuju, a oni koji su proizvoljno uhapšeni poslednjih dana puste na slobodu bez odlaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!