POREMEĆAJ NA TRŽIŠTU: Ruska vakcina drastično oborila vrednost zlata i srebra

Novosti online

12. 08. 2020. u 16:22 >> 16:22

ПОРЕМЕЋАЈ НА ТРЖИШТУ: Руска вакцина драстично оборила вредност злата и сребра

Foto: Carina

CENE plemenitih metala zabeležile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima. Ovo se desilo usled oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja, koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa.

Cena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2 posto, na 1.921,50 dolara po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabeleženog u petak od 2.072,50 dolara, izveštava Rojters.

Oštar pad vrednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8 procenata, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cena srebra je bila u padu za 13,4 posto, na 25,24 dolara po unci.

Vrednost platine je pala za 4,7 procenata, na 940,08 dolara, a u istom procentu je pala i cena paladijuma na 2.116,33 dolara po unci.

„Ovo je mali udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio“, izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Na američkom terminskom tržištu cena zlata je jutros pala za 4,6 procenata, na 1.946,30 dolara za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni.

Proizvođačke cene u SAD su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indeks S&P na Volstritu se primakao rekordnom maksimumu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)