TRAMPOV AS IZ RUKAVA: Demokrate kude uredbe predsednika SAD kojima pomaže najugroženijima

D. SAVIĆ

11. 08. 2020. u 07:50

CENKANjE demokrata sa republikanskim predsednikom Donaldom Trampom oko pomoći milionima nezaposlenih Amerikanaca moglo bi skupo da košta njihovog izabranika za useljenje u Belu kuću, Džozefa Bajdena.

ТРАМПОВ АС ИЗ РУКАВА: Демократе куде уредбе председника САД којима помаже најугроженијима

Foto AP

Posle dve nedelje bezuspešnog nadmudrivanja sa šefom Bele kuće oko gorućeg pitanja za milione Amerikanaca, odlazak Kongresa na letnji odmor bez dogovora delovao je kao idealan dokaz Trampove nemoći da se izbori za spas najugroženijih građana SAD.

Ipak, desilo se suprotno.

- Dosta je, spasićemo američka radna mesta i pružiti pomoć američkim radnicima! - poručio je Tramp iz svog odmarališta u Bedminsteru, u Nju Džersiju kada je, nepredvidivošću prekaljenog biznismena, zapanjio vašingtonski establišment odlukom da problem reši potpisom na četiri izvršne uredbe.

Manje od tri meseca pred predsedničke izbore, dok je Amerika na putu da premaši pet miliona obolelih od kovida 19, s više od 160.000 umrlih, Tramp je produžio pomoć nezaposlenima u visini od 400 dolara sedmično, pružio zaštitu za stanare kojima preti izbacivanje iz stana, odložio naplatu studentskih kredita.

Poseban trn u oku je Trampovo smanjenje poreza na prihode onima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Uz to, za razliku od Bajdena, koji predlaže povećanje taksa onima sa zaradom većom od 400.000 dolara godišnje, Tramp obećava:

- Ako 3. novembra pobedim, planiram da ukinem taj porez! - poručuje Tramp.

Bajden je to nazvao "nepromišljenim ratom protiv socijalnog osiguranja", tvrdeći da Tramp ukidanjem tog poreza podriva celu finansijsku osnovu socijalnog osiguranja.

- On kosi socijalno osiguranje! Naši stariji i milioni Amerikanaca sa posebnim potrebama su već pod dovoljnim stresom jer je Tramp doveo njihove teško stečene socijalne beneficije u pitanje - poručuje Bajden.

Trampove uredbe podigle su mnogo obrva u Vašingtonu i pokrenule lavinu, ne samo kritika, već i legalnih pitanja. Demokrate ukazuju da predsednik SAD nema ovlašćenja da donosi ovakve odluke, već Kongres. Kažu da Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na kovid 19, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja je u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima od 1.200 dolara. Predsednik na to optužuje demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Demokrate pitaju kako će se uredbe bez odobrenja sredstava u Kongresu primenjivati u praksi. Trampov plan je da savezne države pokriju 25 odsto troškova, a federalna vlada preostalih 75 procenata, ali je moguće da države i same snose ceo iznos.

Zaigrao je, rečju, Tramp na, što bi Amerikanci rekli, "vin-vin" kartu. Bacajući pojas za spasavanje desetinama miliona nezaposlenih Amerikanaca, Tramp je jedan dobacio i sebi, svestan da mu ekonomski poeni, u teškim oklonostima u SAD, koje dobije od miliona birača mogu produžiti i život u Beloj kući za još četiri godine.

SPREMAN ZA SUD

Osporavaju Trampu i legalno pravo da suspenduje takse izvršnom akcijom. Ali, šef Bele kuće je već rekao da je spreman da se sa time nosi i na sudu, ako zatreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju