TRAMPOV AS IZ RUKAVA: Demokrate kude uredbe predsednika SAD kojima pomaže najugroženijima

D. SAVIĆ

11. 08. 2020. u 07:50

ТРАМПОВ АС ИЗ РУКАВА: Демократе куде уредбе председника САД којима помаже најугроженијима

Foto AP

CENKANjE demokrata sa republikanskim predsednikom Donaldom Trampom oko pomoći milionima nezaposlenih Amerikanaca moglo bi skupo da košta njihovog izabranika za useljenje u Belu kuću, Džozefa Bajdena.

Posle dve nedelje bezuspešnog nadmudrivanja sa šefom Bele kuće oko gorućeg pitanja za milione Amerikanaca, odlazak Kongresa na letnji odmor bez dogovora delovao je kao idealan dokaz Trampove nemoći da se izbori za spas najugroženijih građana SAD.

Ipak, desilo se suprotno.

- Dosta je, spasićemo američka radna mesta i pružiti pomoć američkim radnicima! - poručio je Tramp iz svog odmarališta u Bedminsteru, u Nju Džersiju kada je, nepredvidivošću prekaljenog biznismena, zapanjio vašingtonski establišment odlukom da problem reši potpisom na četiri izvršne uredbe.

Manje od tri meseca pred predsedničke izbore, dok je Amerika na putu da premaši pet miliona obolelih od kovida 19, s više od 160.000 umrlih, Tramp je produžio pomoć nezaposlenima u visini od 400 dolara sedmično, pružio zaštitu za stanare kojima preti izbacivanje iz stana, odložio naplatu studentskih kredita.

Poseban trn u oku je Trampovo smanjenje poreza na prihode onima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Uz to, za razliku od Bajdena, koji predlaže povećanje taksa onima sa zaradom većom od 400.000 dolara godišnje, Tramp obećava:

- Ako 3. novembra pobedim, planiram da ukinem taj porez! - poručuje Tramp.

Bajden je to nazvao "nepromišljenim ratom protiv socijalnog osiguranja", tvrdeći da Tramp ukidanjem tog poreza podriva celu finansijsku osnovu socijalnog osiguranja.

- On kosi socijalno osiguranje! Naši stariji i milioni Amerikanaca sa posebnim potrebama su već pod dovoljnim stresom jer je Tramp doveo njihove teško stečene socijalne beneficije u pitanje - poručuje Bajden.

Trampove uredbe podigle su mnogo obrva u Vašingtonu i pokrenule lavinu, ne samo kritika, već i legalnih pitanja. Demokrate ukazuju da predsednik SAD nema ovlašćenja da donosi ovakve odluke, već Kongres. Kažu da Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na kovid 19, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja je u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima od 1.200 dolara. Predsednik na to optužuje demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Demokrate pitaju kako će se uredbe bez odobrenja sredstava u Kongresu primenjivati u praksi. Trampov plan je da savezne države pokriju 25 odsto troškova, a federalna vlada preostalih 75 procenata, ali je moguće da države i same snose ceo iznos.

Zaigrao je, rečju, Tramp na, što bi Amerikanci rekli, "vin-vin" kartu. Bacajući pojas za spasavanje desetinama miliona nezaposlenih Amerikanaca, Tramp je jedan dobacio i sebi, svestan da mu ekonomski poeni, u teškim oklonostima u SAD, koje dobije od miliona birača mogu produžiti i život u Beloj kući za još četiri godine.

SPREMAN ZA SUD

Osporavaju Trampu i legalno pravo da suspenduje takse izvršnom akcijom. Ali, šef Bele kuće je već rekao da je spreman da se sa time nosi i na sudu, ako zatreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ljubina

11.08.2020. 09:08

Trump potpisao, ali nema novca slobodnog osim 44 biliona ( milijarde sto su ostale od prve pomoci za sve amerikance. Planira da uzme 45 milijardi pomoci od FEMA to jeste od budzeta za vremenske nepogode. Taj budzet iznosi godisnje 70 milijardi tako da ostaje 25.Zaduzio je svoje ljude da nadzu jos od koga da uzmu posto sve planirano moze da traje pet sedmica.