PUT VEŠTAČKOG ĐUBRIVA DO BEJRUTA: Kapetan broda kojim je došao amonijum nitrat je bio iz Habarovska

POSLE tragedije u Bejrutu mnogi su pokušavali da pronađu odgovor na dva pitanja: radi li se o terorističkoj akciji i čije je bilo veštačko đubrivo (amonijum nitrat) koje je ekslodiralo u lučkom skladištu.

ПУТ ВЕШТАЧКОГ ЂУБРИВА ДО БЕЈРУТА: Капетан брода којим је дошао амонијум нитрат је био из Хабаровска

Foto: Društvene mreže

Na prvo pitanje bi trebalo da odgovore istražni organi, a na drugo odgovorili su već ruski novinari.

Veštačko đubrivo je trebalo da stigne do kupca u Mozambiku, ali je brod čiji je vlasnik građanin Rusije iz Habarovska Igor Grečuškin bio neispravan i nije mogao više da plovi pa je ostao da trune, a teret su vlasti u Bejrutu konfiskovale.

Poslednji kapetan tog broda Boris Prokošev je ispričao ruskim novinarima da ih je vlasnik broda Igor Grečuškin prevario i da se kasnije posada jedva vratila u zemlju.

- Naša posada bila je upućena 2013. u luku Batumi u Gruziji gde je utovareno 2750 tona veštačkog đubriva, a zatim smo morali da svratimo u Bejrut da uzmemo dopunski teret, neku tehniku. Ali vlasnik broda nije platio lučke takse i počele su nevolje. Posada već nije primila četiri meseca platu. Posle kontrole broda vlasti Bejruta su zabranile brodu " Rosus" da napusti luku dok ne izmiri obaveze .Zbog toga je posada morala da bude na brodu čak 11 meseci - seća se kapetan broda Boris Prokošev.

Ogorčena posada je čak pisala Putinu da im pomogne.

Iako se znalo da je krajna destinacija tog veštačkog đubriva bila Mozambik vlasnik se nije javljao, a teret se seli u skladište. Vlasnik broda se takođe nije javljao jer nije hteo da izmiri obaveze prema lici kao i brodskoj posadi.

Građanin Rusije Igor Grečuškin je imao i privremeni boravak Kipra gde je bio vlasnik ofšor-kompanije. Njegov brod "Rozus" je bio pod zastavom Moldavije. Sada kad je počela da ga traži policija Igor Grečuškin se za pomoć obratio ruskom konzulatu na Kipru što su potvrdili ruski diplomate.

Vlasnik "Rosusa" je već zaboravio na svoj istruleli brod i lagodno živeo na Kipru. Ali ga je iz tog uživanja vratila u košmarno stanje eksplozija u Bejrutu. Naravno da će ga ako ga pozovu na suđenje njegovi advokati braniti da on nije kriv što u Bejrutnu nisu po propisima čuvali veštačko đubrivo koje su odavno mogli prodati jer se vlasnik broda nije više javljao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024