IZGNANSTVO KAO SUDBINA: Bivši španski kralj Huan Karlos, napustio zemlju posle brojnih optužbi

V. Stanković

05. 08. 2020. u 00:19

ODAVNO uzdrmana španska monarhija doživela je novi udarac.

ИЗГНАНСТВО КАО СУДБИНА: Бивши шпански краљ Хуан Карлос, напустио земљу после бројних оптужби

AP Photo

Doživotni kralj Huan Karlos (82), otac aktuelnog kralja Felipea VI, napustio je zemlju pred lavinom optužbi za korupciju, za tajne račune u Švajcarskoj i za ljubavnu aferu sa Korinom Larson, koja je švajcarskim istražiteljima priznala da je od Huana Karlosa primila "donaciju" od 65 miliona evra.

Pred narušenim ugledom krune i "nestašlucima" oca, kralj Felipe VI je u martu ukinuo ocu godišnju apanažu od 200.000 evra i odrekao se nasledstva, ali morao je da pretrpi još jedan udarac. Bivši kralj je u ponedeljak pismom obavestio sina kralja da "pred činjenicama iz privatnog života napušta zemlju".
Španski mediji nagađaju gde je Huan Karlos. Po jednoj, zastupljenijoj ali nepotvrđenoj verziji, otišao je u Dominikansku Republiku. Po drugoj je u obližnjem Estorilu u Portugaliji, tamo gde je boravio kao dete jer su mu roditelji bili u egzilu posle uspostavljanja Druge republike.

AP Photo


Proizilazi da je izgnanstvo sudbina Huana Karlosa jer se rodio u Rimu. Istina, između rođenja i sadašnjeg dobrovoljnog odlaska desilo se mnogo toga. Za razliku od oca Huana Burbonskog, koji je bio sin kralja i otac kralja, a sam nije bio kralj, Huan Karlos je bio na prestolu od 1975. do 2014. kada je abdicirao u korist sina Felipea.
Da li će biti zapamćen po ljubavnim aferama, korupciji i tajnim računima u švajcarskim bankama ili po doprinosu uspostavljanju i očuvanju demokratije u Španiji? Da li će zasluge "pokriti" gafovi?
Ono što je nesporno jeste uloga Huana Karlosa u španskoj tranziciji posle Franka. Ironijom sudbine, upravo je Franko osmislio da ga na čelu države nasledi Huan Karlos. Franko je 1969. ponudom krune sinu a ne ocu na koga je bio red, bacio "kosku" između oca i sina, ali je mladi Huan Karlos, posle početne ljutnje oca, uspeo da ga privoli tezi "bolje ja, nego ni ti ni ja". Mladi kralj je preuzeo rukovođenje državom 22. novembra 1975, dva dana posle Frankove smrti. Ubrzo je iznenadio odlukom da legalizuje političke partije, potom su 1977. usledili prvi demokratski izbori. Kralj se, suprotno očekivanju, pokazao kao prilični demokrata, a javnost je definitivo kupio u noći pokušaja vojnog puča 23. februara 1981. kada se, u uniformi, pojavio na TV-u i branio tekovine mlade demokratije.

Na njegovu popularnost uticao je i neformalni stil života. Bio je neposredan, znao je da ribarima na Palmi, gde je letovao, posle jedrenja plati turu pića, da ćaska sa običnim ljudima van protokola. Dobro je sarađivao sa premijerima. To je sve bilo vidljivo. Ono što nije bilo dostupno javnosti jeste njegov privatni život koji, evidentno, nije bio primeran. Pripisivane su mu razne afere. Sumnja se da je od saudijskog kralja dobio čak 100 miliona dolara.

 

AP Photo

Kraljevska palata u Madridu


Javnost nije previše iznenađena, odavno je upoznata sa raznim "gafovima" bivšeg kralja, od ljubavnih afera do loma kuka prilikom lova na slonove u Bocvani. U komentarima se ističe da je odlazak iz zemlje "loš primer" iako advokat bivšeg kralja kaže da će on biti "dostupan vlastima". Procenjuje se da će mu biti oduzeta titula "doživotnog" kralja, ali ostaje da se vidi da li će to biti jedina posledica odluke o odlasku iz zemlje. Smatra se sigurnim da je odlazak dogovoren sa aktuelnom vladom socijaliste Pedra Sančesa, kojoj ne bi odgovaralo hapšenje Huana Karlosa.
Bivša kraljica Sofija nastaviće da živi u kraljevskoj palati Sarsuela, kao i poslednjih 59 godina.  
PREMIJER UZDRŽANI
ŠPANSKI premijer Pedro Sančes obratio se medijima juče po podne, posle sastanka vlade, ali se na aktuelnu temu o odlasku bivšeg kralja osvrnuo tek na kraju, posle pitanja novinara. Rekao je da vlada poštuje stav kraljevske kuće koja se distancirala od mogućih "neregularnih akata" jednog svog člana. Takođe je rekao da se sudi pojedincima, a ne institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)