DR ALEKSANDAR GINZBURG: Vakcina za decu sledeće godine, neophodno da prvo prođe provere

RUSKI Nacionalni cenatar mikrobiologije ,,Nikolaja Gamaleja,, planira da počne istraživanja vakcine protiv kovida-19 na deci tek u januaru ili februaru iduće godine. Direktor tog centra dr. Aleksandar Ginzburg objasnio je da po ruskom zakonu vakcina mora da prođe sve cikluse provere na odraslima, pa tek kad se pokaže efikasnom i neopasnom može se početi ispitivati na deci.

ДР АЛЕКСАНДАР ГИНЗБУРГ: Вакцина за децу следеће године, неопходно да прво прође провере

Aleksandar Ginzburg

- Mi sada radimo na potrebnom paketu dokumenata zato što nismo nikada provodili istraživanje na deci. Pedijatri znaju sve te specifičnosti i zajedno sa njima se prave traženi dokumenati koji su potrebni pre početka istraživanja vakcine na deci, kazao je dr.Aleksandar Ginzburg.

Treća faza ispitivanja na odraslima trajaće pet meseci. U njoj će se vakcinisati oko dve hiljade ljudi.

- Jako se nadam da će naša vakcina biti dobra i za decu, ali zakon se mora poštovati pa ćemo sačekati da se sve faze ispitivanja na odraslima završe, kaže Ginzbuirg.

Direktor Instituta na Sečenovskom univerzitetu gde se testirala vakcina dr.Vadim Tarasov kaže da je još rano da se govori o davanju vakcine deci ali ona i tako nisu krizna grupa stanovništva jer lakše podnose virus korone.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško najavio je da će masovna vakcinacija najugroženijih grupa-učitetalja i nastavnika kao i lekara početi u oktobru.Sada tri fabrike lekova u Podmoskovlju pripremaju svoje kapacitete za veliku proizvodnju vakcine protiv kovidia-19.

Dosadašnja ispitivanja u vojnoj bolnici ,, Burdenko,, u Moskvi i Institutu ,, Sečenova,, dala su dobre rezultate, vakcina stimuliše organizam da proizvodi antitela protiv korone.Nikakvih ozbiljnih pobočnih efekata nije bilo kod dobrovoljaca.

Bez obzira što hvale vakcinu koju je napravio centar ,, Nikolaja Gamaleja,, u Rusiji se sada porovode klinička ispitivanja i vakcine koju je napravio naučni centar iz Novosibirska ,, Vektor,, .Ta vakcina bi se trebala početi proizvoditi u oktobru.

To što će prvi registrovati vakcinu u svetu za Ruse je više stvar prestiža nego komercijalni uspeh jer će ona biti znatno jeftinija od zapadnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)