HOĆE LI MINSK KOPIRATI KIJEV: Neočekivano mnogo pitanja uoči predsedničkih izbora zakazanih za 9. avgust u Belorusiji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 08. 2020. u 00:19

MEDIJSKA zvezda predstojećih predsedničkih izbora u Belorusiji u stranim medijima, kao i na opozicionim beloruskim sajtovima je Svetlana Tihanovska (38) koja daje najviše intervjua i izjava pa se može steći utisak da će ona pobediti nezamenljivog Aleksandra Lukašenka.

ХОЋЕ ЛИ МИНСК КОПИРАТИ КИЈЕВ: Неочекивано много питања уочи председничких избора заказаних за 9. август у Белорусији

Foto Tanjug AP

Ali šanse Svetlane Tihanovske su samo teoretske. Najnovija sociološka istraživanja pokazuju da će ubedljivo već u prvom krugu dobiti Aleksandar Lukašenko, koji po anketama može da osvoji i 72 odsto glasova. Za Tihanovsku će da glasa oko 7,5 odsto a ostali ne mogu da prođu dva procenta.

Svetlana Georgijevna Tihanovska (38) neplanirano je postala zvezda predstojećih predsedničkih izbora u Belorusiji. Pošto Centralna izborna komisija nije dozvolila da kandidat na izborima bude njen muž koji se nalazi u zatvoru, poznati bloger i kritičar Sergej Tihanovski, ona je odlučila da izađe na megdan sadašnjem beloruskom predsedniku. Tihanovska je po profesiji prevodilac. Završila je u Moziru u Gomeljskoj oblasti Belorusije filološki fakultet, engleski i nemački.

Druga žena predsednički kandidat Žana Kanopacka (43) je bivša parlamentarka i prozapadna beloruska političarka. Njenu kandidaturu podržava EU, ona se sreće sa evropskim političarima. Žana Kanopacka se zalaže za integraciju Belorusije sa EU i protiv je integracionih procesa Belorusije sa Rusiojom.

Svetlana Tihanovska na mitingu svojih pristalica / Foto Tanjug AP

Treći suparnik Lukašenku je Sergej Čerečenj, koji nema nikakvih šansi iako se deklariše kao nezavisni kandidat. On je 2011. bio osuđen na dve godine zatvora zbog učešća na protestnim mitinzima jer je smatrao da su izbori bili namešteni.

Zbog skandala sa hapšenjem 32 pripadnika ruske privatne vojne kompanije u blizini Minska, većina ruskih novinara ali i političara kritikuje Lukašenka optužujući ga da je namerno izazvao problem kako bi se pred izbore pred glasačima pokazao kao patriota koji se bori ne samo protiv opozicije nego i protiv snaga iz inostranstva. Iz Moskve mu jedan broj parlamentaraca poručuje "dosta je bilo" i kaže da je došlo vreme da se povuče.

Interesantno je da to savetuje Lukašenku kontroverzni Vladimir Žirinovski (74), koji je lider Liberalno-demokratske partije još od 1993. godine. Vređanjem Lukašenka u Dumi se ističe parlamentarac Konstantin Zatulin, koji tvrdi da Lukašenko godinama parazitira na odnosima sa Rusijom.

U "blaćenju" Lukašenka naravno ne učestvuju najviši ruski političari jer su svesni da će sutra sa njim ponovo morati da rade, ako ne žele da im se jednog dana NATO doseli u komšiluk. Analitičari u Moskvi se pitaju kuda ide Belorusija, da li Lukašenkovi suparnici hoće Minsk da udalje od Rusije, i ono najbitnije - ako pobedi neki opozicioni kandidat u Belorusiji, da li bi ona mogla da krene putem Ukrajine?

Dovoljno je pročitati intervjue Svetlane Tihanovske i drugih kandidata da se vidi da oni i ne razmišljaju o zajedničkoj saveznoj državi sa Rusijom. Ona kaže da želi dobre odnose i sa Zapadom i sa Moskvom.

Interesantno je poređenje da je svojevremeno spor između Rusije i Kijeva počeo sporenjem oko cene gasa, a sada se slična priča ponavlja i sa Belorusijom. Beloruski nacionalisti likuju jer smatraju da gasni i naftni spor Rusije i Belorusije definitivno može da anulira međudržavne veze bliskih država.

POBEDA, PA NOVI IZBORI

Tihanovska kaže da ako pobedi ne namerava dugo da ostane na predsedničkom mestu, već će brzo raspisati nove, poštene izbore, a pre toga će raspustiti sadašnju i izabrati novu Centralnu izbornu komisiju. Obećava i da će osloboditi sve političke zatvorenike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna