VANREDNO STANJE NA SICILIJI: Migranti masovno beže, blokirana luka Empedokle

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

27. 07. 2020. u 18:56

NA Siciliji je u toku istinsko vanredno stanje. Iz luke Empedokle pobeglo je 120 Tunižana iz centra za prijem kojeg je Civilna zaštita postavila na obali u luci, karabinijeri i policija su se dali u potragu za njima, a stanovnici Lampeduze od noćas su blokirali luku.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА СИЦИЛИЈИ: Мигранти масовно беже, блокирана лука Емпедокле

Foto: EPA

Centar je imao kapacitet da primi 100 ljudi, a bilo je smešteno 520 migranata, pa je došlo do masovnog bežanja.

Guverner Sicilije Nelo Muzumeći alarmira "Sicilija nije kolonija", a u centru na ostrvu trenutno boravi 650 osoba, a kapacitet je 95.

Iskrcavanja se nastavljaju, stiglo je noćas još 114 migranata u dve barke, obalska straža je ušla u trag u zalivu ostrva još jednom velikom plovilu sa 70 Tunižana, međutim, još nisu ni uspeli da ih smeste i prođu proceduru sanitarne kontrole i prebacivanja u druge centre, a već je viđena nova barka sa 44 migranta iz Bangladeša. Takođe, Tunižani dolaze i u malim plovilima direktno na mol u Madonini Lampeduze, a njih je zaustavila obalska straža.

Stanovnici Lampeduze blokirali su od noćas pristup iz luke ka molu, tamo je stiglo i osoblje Digosa (Državna policija sa specijalnim istražnim ovlašćenjima), policija za imigraciju kao i karabinijeri.

- Sve smo blokirali, ne ulazi niko, ne izlazi niko - poručuju stanovnici ostrva koji ne napuštaju blokadu i poručuju: umorni smo, sada je dosta.

Protest je usledio u trenutku iskrcavanja 44 migranta koje je pokupila na moru obalska straža.

- Tražimo dva aviona da ih prebace, momentalno, sa ostrva jer smo u opasnosti od onih koji su pobegli kao i od onih koji su pristigli - poručuju građani.

Već je pobeglo 100 migranta u Kaltaniseti, njima se dodaju Tunižani pobegli na ostrvu Pantelerija, a dodaju se i svi ostali koji su pobegli, a ne zna se gde.

Niko na ostrvu ne optužuje za odgovornost snage javnog reda, one čine što je u njihovoj moći i stanovnici su im zahvalni, ali upućuju optužbe na račun Vlade u Rimu. Guvernera Sicilije Nela Muzumeća tvrdi da zvaničnici okreću glavu od realnosti.

- Očekujem respekt prema Siciliji, ne može da bude tretirana kao kolonija, mi smo bili na raspolaganju da pružimo pomoć, ali tražimo reciprocitet, međutim vidimo da migratorski fenomen ima mnogo improvizacije i površnosti - naglasio je Muzumeća.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)