PUTIN NA KRIMU NAJAVIO: Rusija počinje da gradi četiri broda i dve nuklearne podmornice – istovremeno

Novosti online

20. 07. 2020. u 15:15

U RUSIJI počinje izgradnja novih brodova i nuklearnih podmornica koji će ojačati borbeni potencijal Rusije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji povodom početka izgradnje vojnih brodova na brodogradilištu „Zaliv“ na Krimu.

ПУТИН НА КРИМУ НАЈАВИО: Русија почиње да гради четири брода и две нуклеарне подморнице – истовремено

Foto Tanjug AP

„Novi brodovi će biti opremljeni naprednim sistemima naoružanja, kontrole i komunikacije na daljinu. Oni će značajno ojačati borbeni potencijal Vojno-pomorske flote, povećanje njene strateške sposobnosti“, rekao je Putin u Kerču.

Ruski lider je istakao da danas na tri vodeća brodogradilišta u Rusiji istovremeno počinje gradnja šest novih brodova za daleke morske zone.

„Ovde u Kerču, počinje gradnja dva univerzalna desantna broda, u Sankt Peterburgu u fabrici 'Severno brodogradilište' – dve fregate, a u Severodvinsku, u preduzećima 'Sevmaš' – dve nuklearne podmornice“, objasnio je Putin.

Generalni direktor preduzeća „Sevmaš“ Mihail Budničenko obavestio je tom prilikom Putina da preduzeće „Sevmaš“ počinje izgradnju dve podmornice „Voronež“ i „Vladivostok“, koje će moći da nose hipersonično oružje.

Putin je takođe izjavio da se u ključnim tačkama svetskog okeana trenutno nalazi oko 60 ruskih vojnih i pomoćnih brodova, a više od polovine plovi u dalekoj morskoj zoni.

Putin je dodao da u poslednje vreme ruski brodovi regularno realizuju takve pohode.

Foto: Printscreen

„Vojna pomorska flota je uvek pouzdano štitila granice Rusije i danas igra izuzetno važnu ulogu u osiguravanju bezbednosti Rusije, odlučno štiti nacionalne interese, pomaže u održavanju strateškog bilansa i stabilnosti u svetu“, istakao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, udeo savremenih brodova u Ratnoj mornarici Rusije do 2027. godine trebalo bi da premaši 70 odsto.

„U proteklih osam godina u borbeni sastav flote uvršteno je više od 200 brodova i plovila različite klase. Neophodno je nastaviti doslednu realizaciju državnog programa za naoružavanje kako bi do 2027. godine kod nas udeo modernih brodova u Vojno-pomorskoj floti bio iznad 70 odsto“, precizirao je Putin.

On je dodao da će Rusija nastaviti izgradnju savremene i efikasne flote, brodova, koji su opremljeni obećavajućim naoružanjem i tehnikom.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)