NEREDI NA MALIJU: Demonstranti opustošili prostorije partije predsednika

Tanjug

13. 07. 2020. u 01:15

НЕРЕДИ НА МАЛИЈУ: Демонстранти опустошили просторије партије председника

Foto: TviterPrintskrin/Vitalist International

DEMONSTRANTI u Maliju opustošili su zgradu koja pripada političkoj partiji predsednika Ibrahima Bubakara Keita, iako je on ispunio jedan od njihovih glavnih zahteva time što je raspustio Ustavni sud.

Prema navodima očevidaca, do nereda je došlo kada su se ljudi vraćali sa sahrana osoba koje su poginule tokom političkih demonstracija proteklih dana.

Samo nekoliko sati ranije, predsednik je u televizijskom obraćanju saopštio da je raspustio Ustavni sud, kao što je i zahtevao opozicioni pokret, i poručio da je spreman da razmotri da se ponovo organizuju sporni parlamentarni izbori.

Lideri opozicionog pokreta ne traže više ostavku Keite, kojem je ostalo još tri godine mandata, ali današnji nemiri pokazuju da i dalje postoje oni koji su duboko nezadovoljni njegovim liderstvom, ocenjuje AP.

Prema navodima zvaničnika, 11 osoba poginulo je u nasilnim demonstracijama u petak i subotu.

Zbog obračuna policije sa učesnicima protesta, Maliju sada preti dodatna eskalacija krize, a jedna politička partija već kritikuje vladu zbog toga što je izvela na ulice snage za borbu protiv terorizma tokom demonstracija.

Demonstranti su tražili raspuštanje Ustavnog suda jer je to telo objavilo zvanične rezultate parlamentarnih izbora, koji su održani na proleće, a koje sada osporava nekoliko desetina kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)