Borba protiv mafijaške imperije u Italiji: Daju pozajmice po "povoljnoj" ceni i javim ustanovama

NovostiOnline/Milica Ostojić

22. 06. 2020. u 22:41

SPECIJALNO ZA "NOVOSTI" U 2019. godini u Italiji je Finansijska policija otkrila blago u vrednosti od 3 milijarde i 100 miliona evra i to je samo deo koje su "koza nostra" sicilijanska mafija, "ndrangeta" kalabrijska mafija i "kamora" mafija Kampanije ubacile u privredne aktivnosti zemlje.

Борба против мафијашке империје у Италији: Дају позајмице по повољној цени и јавим установама

AP Photo

Greši ko misli da je mafija nastavila da radi na tradicionalni način, objašnjava general Alesandro Barbera koji stoji na čelu istrage antimafija, sada je mafija postala jedan noseći stub jer ne radi samo na tome da sakupljeni novac od droge i iznuđivanja i raznih drugih ilegalnih aktivnosti "očisti" već nastoji da ga iskoristi radi sticanja profita.

Rečju, prešla je od recikliranja na investiranje. Fond mafije je gotovo uvek stečen na crno i danas joj je postalo veoma snažno oružje uzimanje pod kontrolu preduzeća, firmi, koje su iznurene Kovidom i tako iskoristivši svaku mogućnost pa i ovu stvorenu od posledica virusa korona i to je za mafiju jedinstvena prilika, zaključuje general Barbera. Imaju novac da daju na zajam po kamatnoj stopi zelenaša, mogu da kupe sve, od firmi do restorana, po veoma povoljnoj ceni i ispipavaju gde mogu da daju pozajmice po "povoljnoj" ceni i u javim ustanovama.

Kontrola Finansijske policije je uvećana, jer takve osobe u poreskoj upravi rezultiraju da nemaju bilo kakvu zaradu a ostvaruju ugovore takve veličine i značaja da su uskočili i u industrijski sektor pa i kao uvoznici. Sada su počeli i aktivnosti zanatskih laboratorija na jugu i vlasnici su malih fabrika na severu zemlje. Nema regionalnih razlika a njihova raširenost je i u medjunarodim kanalima.

Suma koja je otkrivena i predstavljena Tužilaštvu je plod utvrđivanja imovine na 10.750 osoba i već je zaplenjeno 1.3 milijarde evra i konfiskovano 2,3 milijarde.

Samo u prvih pet meseci ove godine, znači i u vreme Kovida, iskazani su zahtevi za zaplenu 586 miliona evra. To je dokaz pravog naseljavanja kriminala u ekonomiju Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!