BOŽANSTVENA KOMEDIJA TRESE ITALIJU: Inspekcija u školi zbog izuzeća muslimanskih učenika od čitanja Dantea

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 05. 2024. u 18:23

ITALIJANSKO ministarstvo obrazovanja saopštilo je danas da vrši inspekciju srednje škole u severnom gradu Trevizo, nakon što je nastavnik oslobodio dva učenika čitanja "Božanstvene komedije" Dantea Aligijerija zbog njihove muslimanske vere.

БОЖАНСТВЕНА КОМЕДИЈА ТРЕСЕ ИТАЛИЈУ: Инспекција у школи због изузећа муслиманских ученика од читања Дантеа

Foto: Wikipedia

Nastavnik je konsultovao porodice učenika i, uzimajući u obzir religioznu tematiku Danteovog dela, pristao da zameni "Božanstvenu komediju" knjigom Đovanija Bokača, prenosi Rojters.

Dante je u delu opisao putovanje duše kroz pakao, raj i čistilište, a proroka Muhameda je smestio u pakao, smatrajući da je sejao razdor među ljudima.

-Naložili smo inspekciju kako bi se utvrdile činjenice, rekao je ministar obrazovanja Đuzepe Valditara.

On je naglasio da je izbacivanje jednog od najvećih dela italijanske književnosti iz školskog programa "potpuno nedopustivo".

Protiv odluke nastavnika oglasila se i grupa Italijanski roditeljski pokret, koji je saopštio da se u klasičnoj kulturi "odražava poštovanje različitosti".

Prošlog meseca, Valditara je kritikovao školu na periferiji Milana zbog zatvaranja poslednjeg dana Ramazana kako bi se zadovoljile religiozne potrebe mnogobrojnih muslimanskih učenika i njihovih porodica.

Tom prilikom je predsednik Italije Serđo Matarela podržao odluku škole i odao počast "rad koji obavlja nastavno osoblje i školski organi u ispunjavanju bitnog i posebno zahtevnog zadatka“.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)