RUSI NAPREDUJU KA UGLJEDARU I KONSTATINOVKI: Potpuno zauzeta Novomihajlovka ruske snage žure pre nego stigne pomoć iz SAD (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 18:33

DOK se Amerikanci pripremaju za opremanje ukrajinskih oružanih snaga novim sistemima naoružanja, uključujući nove rakete ATACMS, navodi se da su ruske trupe u potpunosti zauzele naselje Novomihajlovka u pravcu Donjecka.

РУСИ НАПРЕДУЈУ КА УГЉЕДАРУ И КОНСТАТИНОВКИ: Потпуно заузета Новомихајловка руске снаге журе пре него стигне помоћ из САД (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Očekuje se da će ukrajinska vojska dobiti nove rakete ATACMS sa dometom od 300 km kao deo američkog vojnog paketa pomoći.

JOŠ JEDNO NASELjE U RUKAMA RUSA

Detaljnije i prema novim ažuriranjima relevantnih medija, ruska vojska je uspešno završila operaciju zauzimanja Novomihajlovke u pravcu Donjecka. Ovo dostignuće daje ruskim trupama mogućnost da dalje napreduju u ovom sektoru fronta.

Ruski izvori javili su da ruska vojska trenutno „čisti“ područje oko naselja, međutim, većina ukrajinskih vojnika je prethodnih dana već masovno pobegla iz Novomihajlovke. Konkretno, rečeno je da je 155. brigada marinaca Moskve proterala jedinice ukrajinske vojske sa tog područja.

Za Ruse, zauzimanje Novomihajlovke smatra se velikim uspehom, jer će pomoći snagama da prošire svoje taktičke sposobnosti i bolje koordiniraju napad na obližnji Uglendar i da se time približe Konstantinovki.

Operacija ruskih trupa zauzimanja Novomihajlovke bila je prilično komplikovana i teška, prenose Rusi i dodaju da je to selo donedavno bilo jedan od najkritičnijih utvrđenih centara ukrajinske vojske, dajući mu pristup u pravcu južnog Donjecka i okolina od Ugljedara.

RAKETE ATACMS ZA KIJEV

U drugim nedavnim vestima, s obzirom na to da je Predstavnički dom SAD odobrio paket pomoći Ukrajini, očekuje se da će Kijev dobiti nove sisteme naoružanja, uključujući rakete dugog dometa ATACMS. Ove rakete pokazuju sposobnost da pogode neprijateljske ciljeve čak i na udaljenosti od 300 kilometara.

Paket vojne pomoći koji treba da bude dostavljen ukrajinskim oružanim snagama ima ukupnu vrednost od 61 milijardu dolara i odobren je sa višemesečnim zakašnjenjem zbog prigovora republikanaca iz američkog Kongresa.

Nakon odobrenja Predstavničkog doma SAD, dokument će biti poslat Senatu SAD i ako ga on odobri, ići će na konačan potpis američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Očekuje se da će neki od sistema uključenih u paket početi da se isporučuju u Ukrajinu vrlo brzo, čak i tokom sledeće nedelje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je nedavno da će rakete dugog dometa ATACMS “pomoći Ukrajini da pogodi vazdušne baze na privremeno okupiranom Krimu odakle Rusija lansira precizno navođene rakete”.

GENERAL BRAUN: MALI RIZIK OD ESKALACIJE

Predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD, general Čarls Braun, u vezi sa perspektivom snabdevanja Kijevu raketama proširenog dometa ATACMS, najavio je smanjenje rizika od eskalacije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, „uzdržan odgovor“ Rusije na seriju nedavnih napada UAV u unutrašnjosti zemlje omogućio je Pentagonu da prilagodi svoju analizu rizika od isporuke balističkih projektila Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

General Čarls Braun

Smatram da rizik od eskalacije nije tako visok kao što je možda bio na početku procesa, rekao je američki general na sastanku sa vašingtonskom grupom vojnih posmatrača.

S tim u vezi, Braun je pozvao Kongres na brzo usvajanje paketa pomoći Kijevu. On je dodao da će se Ukrajina u doglednoj budućnosti suočiti sa kontinuiranim granatiranjem. Ali on je dodao da su strahovi od velike ruske prolećne ofanzive „preuveličani“.

Ne znam da li će Rusi uspeti da organizuju veliku ofanzivu. Mislim, ako pogledate šta se desilo tokom prošle godine, Rusi su zaista bacili sve svoje snage i sve svoje ljudstvo i oružje i oklop da postignu ono što su postigli, rekao je general, očigledno zamenivši teze.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS).

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu.

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)