ZAPADNI MEDIJI: Ruska vojska iscrpljuje ukrajinske snage (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 17:25

RUSKA vojska iscrpljuje ukrajinske snage i to može da dovede do toga da Ukrajinci neće biti u mogućnosti da započnu novu kontraofanzivu 2025. godine, piše „Biznis insajder” pozivajući se na vojnog eksperta američkog Instituta za istraživanje rata Džordža Barosu.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Руска војска исцрпљује украјинске снаге (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Rusi su pametno postupili kada su počeli da vrše pritisak na Ukrajince 2024. godine. Na taj način smanjuju snage koje bi Ukrajinci teoretski mogli da povećaju do 2025. godine. I tada će se 2025. godine stići do tačke u kojoj će svi vršiti pritisak na Kijev da krene u novu veliku kontraofanzivu, dokazujući da to još može. Tada, verovatno, on za to neće imati resurse, rekao je vojni ekspert.

Navodi se da u slučaju da Moskva uspe da sačuva inicijativu, ona će onda biti u mogućnosti da izvršava stalne ofanzivne operacije koje će ukrajinsku vojsku dovesti do iznemoglosti. Baros je priznao da je to veoma ozbiljan problem za režim u Kijevu.

U članku se zaključuje da je Rusija je preuzela inicajativu u trenutku kada se sukobi približavaju odlučujućem trenutku.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 2. aprila na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije izjavio da je ukrajinska vojska od januara izgubila više od 80 hiljada vojnika, 14 hiljada jedinica različitog naoružanja, među kojim je i 1.200 tenkova i drugih oklopnih vozila. Naveo je da Ukrajinci, posle neuspeha letnje kontraofanzive, bezuspešno pokušavaju da se učvrste na određenim pozicijama, dok ruska vojska nastavlja da potiskuje Oružane snage Ukrajine ka zapadu.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)