RAKETE ZAKAZALE U TOKU OKRŠAJA SA HUTIMA! Nakon otkazivanja PVO sistema danske fregate, otpušten načelnik generaštaba (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 18:11

U JANUARU 2024. godine danski parlament odobrio je raspoređivanje brodova u Crvenom moru kao deo pomorske koalicije „Čuvar prosperiteta“. Sjedinjene Države su pokrenule ovu koaliciju kako bi zaštitile pomorski saobraćaj od napada Huta.

РАКЕТЕ ЗАКАЗАЛЕ У ТОКУ ОКРШАЈА СА ХУТИМА! Након отказивања ПВО система данске фрегате, отпуштен начелник генераштаба (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Danska fregata HDMS Iver Huitfeldt iz istoimene klase fregata bila je brod koji je Danska poslala u evropsku misiju u Crvenom moru. Tokom operacije broda u tom području uočeni su kvarovi, što je dovelo do toga da je brod postao ranjiv na neprijateljske pretnje.

Načelnik Generalštaba je razrešen dužnosti

Tačnije, fregata HDMS Iver Huitfeldt iz Danske mornarice suočila se sa nekim problemima tokom svoje misije u Crvenom moru, gde je njena svrha bila da odbije napade Huta.

Tačnije, fregata nije mogla da koristi rakete protivvazdušne odbrane tipa ESSM najmanje 30 minuta. Istovremeno, polovina municije koju su ispalili brodski dvostruki glavni topovi kalibra 76 mm ispaljena je prerano i preblizu broda.

Uprkos ovim problemima, danska fregata je uspela navodno da obori četiri dolazeće bespilotne letelice, dok su ostale uništili drugi saveznički ratni brodovi. Nakon 30-minutnog ponovnog pokretanja sistema protivvazdušne odbrane platforme, rakete ESSM su aktivirane i 50 od 100 brodskih topova kalibra 76 mm počelo je ispravno da funkcioniše.

Rečeno je da je navodna bitka sa dronovima Huta trajala oko sat vremena.

Nakon incidenta, dansko ministarstvo odbrane pripisalo načelniku Generalštaba danske vojske odgovornost za događa, komandantu Flemingu Ledferu. Naime, doneta je odluka da se ovaj Danac razreši dužnosti načelnika Generalštaba jer nije obavestio ministarstvo o tehničkim problemima fregate.

Danski mediji prenose da je danski kapetan otkrio da je upoznat sa tehničkim problemima sa brodskim radarom i sistemom borbenog upravljanja, međutim, problemi su se ispostavili ozbiljnijim nego što je mislio.

Danska fregata HDMS Iver Huitfeldt koristi Thales-ov APAR radar, sistem koji se nije pokazao posebno pouzdanim. Nemačka fregata Hesen klase Sachen takođe ima isti radar i doživela je slične kvarove u februaru ove godine.

Međutim, kompanija Thales je saopštila da prema preliminarnoj istrazi koju su sprovele danske vlasti, izgleda da nema problema sa APAR radarom plovila.

Još jedan veoma interesantan izveštaj koji se pojavio u danskim medijima govori o tome da su pre nego što je poslata u Crveno more, rezervni delovi i oprema prebačeni na fregatu sa drugih danskih ratnih brodova.

Među njima su bila i dva topa kalibra 76 mm koji su pokazivali probleme u lansiranju projektila.

Podsetimo, situacija u Crvenom moru direktno utiče na Maersk, jednu od najvećih danskih kompanija, što je vrlo verovatno podstaklo Dansku da preduzme akciju.

Tri fregate klase „Iver Huitfeldt“ mogu da nose do 56 raketa zemlja-vazduh, uključujući 32 RIM-66 Standard (ili SM-2) i 24 RIM-162 Evolved SeaSparrow rakete (ESSM) sa dometom od 50 km.

Naoružani su sa dva glavna topa OTO Melara kalibra 76 mm i sistemom Oerlikon CIWS od 35 mm. Pored toga, poseduju SMART-L radar dugog dometa i multifunkcionalni radar APAR (Active Phased Array Radar) koji obezbeđuje Thales Nederland. Danska grupa Terma A/S razvila je sistem borbenog upravljanja C-FLEX, koji upravlja svim sistemima.

Sa svoje strane, dansko vojno osoblje je nastojalo da umanji značaj situacije. „Medijski prikaz situacije zasnovan je na snimku, gde mnoge stvari ostaju nejasne”. Nakon incidenta, napravljeno je nekoliko tehničkih zapažanja u vezi sa senzorima i oružjem.

Trenutno se analiziraju, stoga je prerano donositi jasne zaključke. Jedino što se sa sigurnošću može reći je da je fregata oborila četiri drona i da su procedure i taktika funkcionisale“, odgovorili su novinama Avisen Danmark.

Da stvar bude još gora Ministar odbrane Danske izjavljuje kako je za incident saznao kada su mediji objavili detalje. Međutim, komandant danske mornarice potvrdio je da je podneo izveštaj o incidentu vojnom vrhu sredinom marta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave