TEŠKE REČI IZ UN NA RAČUN IZRAELA: "To može predstavljati ratni zločin..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 04. 2024. u 15:42

NAPADI na lica koja učestvuju u isporuci humanitarne pomoći može predstavljati ratni zločin, saopšteno je danas iz Kancelarije UN za ljudska prava, nakon smrtonosnog izraelskog napada iz vazduha na humanitarne radnike u Pojasu Gaze.

ТЕШКЕ РЕЧИ ИЗ УН НА РАЧУН ИЗРАЕЛА: То може представљати ратни злочин...

Foto: Tanjug/AP

- Napad na ljude ili objekte koji učestvuju u humanitarnoj pomoći može predstavljati ratni zločin - navodi se u saopštenju.

Ukupno sedam radnika iz organizacije "Svetska centralna kuhinja" poginulo je kada je njihov konvoj vozila pogođen neposredno nakon što su učestvovali u nadzoru istovara 100 tona hrane dostavljene u palestinsku enklavu pomorskim putem.

Portparol Kancelarije UN za ljudska prava Džeremi Lorens istakao je da izraelski udar na osoblje "Svetske centralne huhinje" ukazuje na užasne uslove u kojima humanitarni radnici obavljaju svoj posao, piše Rojters.

On je naglasio da, prema međunarodnom pravu, sve strane treba da poštuju i štite osoblje humanitarnih organizacija i da osiguraju njihovu bezbednost i slobodu kretanja.

Izrael je juče saopštio da će promeniti svoju taktiku u sukobu u Pojasu Gaze nakon stradanja radnika humanitarne organizacije, za šta je izraelska vojska priznala da je "velika greška".

(Srna)

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola