BROD SRUŠIO MOST, NESTALI PUTARI: Svi detalji nesreće u Baltimoru koja je potresla SAD (FOTO)

A.Vojinović

27. 03. 2024. u 06:52

ŠTA je dovelo do toga da teretni brod "Dali" pod zastavom Singapura skrene sa kursa i udari u noseći stub mosta "Frensis Skot Ki" u Baltimoru u američkoj saveznoj državi Merilend izazvavši njegovo rušenje pitanje je koje je juče ostalo da visi u vazduhu.

БРОД СРУШИО МОСТ, НЕСТАЛИ ПУТАРИ: Сви детаљи несреће у Балтимору која је потресла САД (ФОТО)

Tanjug

Vlasti u Baltimoru juče su potvrdili da je u trenutku nesreće na mostu bilo osmoro ljudi, od kojih je dvoje spaseno, dok se za preostalih šest intenzivno traga. Vlasti su kasnije potvrdile da je reč o radnicima koji su u trenutku nesreće popravljali rupe na putu. Zbog tragedije guverner Merilenda Ves Mur proglasio je vanredno stanje na teritoriji države.

Do nesreće je došlo u noći između ponedeljka i utorka, tačnije oko 1.30 po lokalnom vremenu, kada je kontejnerski brod dužine 300 metara na putu za Kolombo u Šri Lanki naleteo na stub baltimorskog mosta. Samo nekoliko sekundi bilo je potrebno da se ozbiljan deo mosta uruši i padne u reku Patapsko. Kompanija "Sinerdži Marin Grup" potvrdila je juče da je njen teretni brod "Dali" u jutarnjim časovima udario u stub mosta "Frensis Skot Ki" u Baltimoru, dodavši da su svi članovi posade, uključujući i dva kapetana broda, na broju i da niko nije povređen. Singapurska pomorska i lučka uprava objavila je da će pokrenuti istragu o incidentu.

Šef vatrogasne službe u Baltimoru Džejms Volas rekao je da su po pozivu prve ekipe već u 1.50 stigle na mesto incidenta i da je utvrđeno da je u trenutku nesreće na mostu bilo ljudi. On je na prvoj konferenciji za medije rekao da je najmanje sedam osoba i nekoliko vozila palo u reku, a da su dve osobe izvučene iz vode.

Guverner Merilenda Ves Mur izjavio je da je preliminarna istraga pokazala da je reč o nesrećnom slučaju.

- Nismo videli nijedan verodostojan dokaz o terorističkom napadu. Naša država je u šoku. Brod se prema mostu kretao velikom brzinom. Posada je upotrebila signal za hitne slučajeve, ali se činilo da zbog prevelike brzine incident nije mogao da se izbegne. Hitan poziv sa broda dao je zvaničnicima vremena da krenu da zatvaraju most za saobraćaj pre nego što je brod udario u njega. Oni su heroji, spasili su živote - rekao je on.

Gradonačelnik Baltimora Brendon Skot nesreću je opisao kao nezamislivu tragediju.

- Scena urušavanja mosta je izgledala kao akcioni film. Nikad ne biste pomislili da ćete videti kako se ključni most ovako ruši - istakao je Skot.

Procena štete naknadno

MOST "Frensis Skot Ki" je sa pristupnim saobraćajnicama dugačak oko tri kilometara i deo je obilaznice oko Baltimora. Nalazi se iznad prolaza u baltimorsku luku, dok preko njega svakog dana u proseku prođe 35.000 ljudi. Direktor komunikacija vatrogasne službe Baltimora Kevin Kartrajt je istakao da će šteta na mostu, koji je izgrađen 1977. godine, biti procenjena u narednim danima. "Ovaj most je koristio mnogim putnicima u gradskom području Baltimora. Pokušaćemo da procenimo u kakvom je stanju. Most trenutno nije bezbedan i u funkciji", poručio je Kartrajt.

Spasilačke ekipe juče su nesprestano tragale za nestalim osobama iz vode, sa kopna, ali i iz vazduha. Potragu je roniocima dodatno otežavala niska temperatura vode od devet stepeni Celzijusa.

A dok su se fotografije i snimci urušavanja velikog mosta juče širili portalima i društvenim mrežama, otvaralo se pitanje kako je udarac jednog broda mogao da dovede do kolapsa ozbiljnog dela konstukcije. Stručnjaci, ipak, kažu da je to i te kako moguće.

- Težak brod poput "Dalija" može da prenese veliko opterećenje od više hiljada tona kada udari u nešto čvrsto, kao što je oslonac mosta. Stub je relativno slaba struktura kada je pogledate, to je neka vrsta konstrukcije nosača sa pojedinačnim nogama. Most se srušio jednostavno kao rezultat ove veoma velike udarne sile - rekao je za Bi-Bi-Si građevinski inženjer i projektant mostova Ijan Firt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!