"SRCE NUKLEARNE ELEKTRANE" Sijarto: Završena proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna reaktora nuklearke „Pakš 2“

Novosti online

25. 03. 2024. u 13:48

U MAĐARSKOJ je počeo proces tehničkog transfera „hvatača jezgra“ za nuklearnu elektranu „Pakš 2“ koja bi mogla da bude isporučena u drugom tromesečju 2024. godine, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto.

СРЦЕ НУКЛЕАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ Сијарто: Завршена производња једног од два главна нуклеарна реактора нуклеарке „Пакш 2“

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna uređaja neophodna za postrojenje, takozvane ‘hvatače jezgra’, već je u potpunosti završena i započeli smo proces tehničkog transfera u okviru kojeg ćemo, ako sve bude kako treba, biti u mogućnosti da ga tokom drugog tromesečja isporučimo nuklearnoj elektrani ‘Pakš’. To je ogroman uređaj koji će postati srce nuklearne elektrane - rekao je Sijarto na forumu „Atomekspo“ u Sočiju.

On je dodao da je u petak počelo testiranje tehnologije za izlivanje prvog betona za nuklearnu elektranu, što je važan preduslov za mogućnost samog izlivanja do kraja 2024. godine.

Prema njegovim rečima, trenutno su pripreme za izgradnju u punom jeku, a radove na ojačavanju tla izvode nemački, američki i drugi podizvođači, od potrebnih 72 hiljade šipova već je postavljeno 9.234, tj. više od 12 odsto.

Sijarto je istakao da je Mađarska spremna da nastavi da pruža platformu za saradnju Rusije i zapadnih zemalja u oblasti atomske energije.

- Ja nadgledam izgradnju nove nuklearne elektrane u Mađarskoj, u kojoj ‘Rosatom’ igra glavnu ulogu. Ali kada pogledam okolo, vidim ko tamo radi? Nemci, Amerikanci, Francuzi, Švajcarci, Šveđani, pa čak i austrijski podizvođači. To znači da u oblasti nuklearne energije na korporativnom nivou ti ljudi koji donose odluke još nisu izgubili zdrav razum. Nadam se da će tako i ostati - rekao je Sijarto.

- Zadovoljstvo nam je da pružimo platformu za Ruse, Amerikance, Nemce, Francuze, Švajcarce za saradnju u oblasti atomske energije. Spremni smo da nastavimo sa ovim radom - dodao je ministar.

Projekat „Pakš 2“

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija „Rosatom“ će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRVO OBRAĆANjE PUTINA NAKON MASAKRA U MOSKVI: Platiće svako ko stoji iza terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!