RAT U UKRAJINI: Ruski Lancet pogodio američko plovilo; Kontranapad VSU na Krasnogorovku, rade FAB-500 po trupama Kijeva (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 03. 2024. u 06:56 >> 22:43

RAT u Ukrajini - 754. dan. Vladimir Putin nakon pete pobede na izborima poručuje da je Rusija prinuđena da svoje interese brani s oružjem u ruci. Za Zelenskog je pobeda Putina "simulacija izbora" i kaže da mu treba suditi u Hagu. Bela kuća upozorava da ukrajinskoj vojsci ponestaje municije i da se zbog toga povlači iz Donbasa.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски Ланцет погодио америчко пловило; Контранапад ВСУ на Красногоровку, раде ФАБ-500 по трупама Кијева (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Rad ruskih tenkista na Donjeckom pravcu: Pogođeno uporište VSU (VIDEO)


Tenkisti ruske grupe „Jug“ uništili su uporište Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka sa jedinicama VSU za podršku. Ciljeve su napale tenkovske posade 1. armijskog korpusa grupe snaga Jug.

Snimke borbenog rada tenkista objavila je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Uz pomoć bespilotne letelice otkrivena je lokacija jedinica VSU i podešava se vatra, a kamere dronova beleže rezultate pogodaka. Na snimku se vidi kako voze tenkovi, dronovi se lansiraju u nebo, a posada puca.

U opisu snimka se kaže da su tenkisti prešli na zatvoren vatreni položaj, izvršili orijentaciju i gađali izviđane ciljeve. Ciljevi su uništeni direktnim pogocima na udaljenosti od preko tri kilometra.

 

Oboren dron iznad Krima

PVO sistem oborio je iznad Krima reaktivni ukrajinski dron avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Vojska Srbije

Oboreno osam ciljeva iznad Belgoda

PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodskog okruga oborio osam vazdušnih ciljeva, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, saopštio je na svom Telegram kanalu gubernator Vjačeslav Gladkov.

On je precizirao da je u Belgorodu usled pada krhotina oštećen krov na području dve industrijske prostorije i da su polomljeni prozori na jednoj od zgrada zdravstvenog centra. Pored toga, oštećen je i putnički automobil.

Raketa S-400 pogodila VBR Vampir (VIDEO)

Sistem protivvazdušne odbrane S-400 natkrio je VBR “Vampir” koji je gađao Belgorod.

Pojavili su se detalji o operaciji snimljeni u ovom videu.

Bespilotna letelica SKAT 350 M proizvodnje Iževskog avio-zavoda (IAZ) detektovala je RM-70 MLRS Oružanih snaga Ukrajine, koje su pripremale još jedno granatiranje Belgoroda sa teritorije Harkovske oblasti.

Koordinate MLRS-a su odmah prebačene u štab. Usled raketnog udara, RM-70 je kritično oštećen i van pogona, među njegovom posadom bilo je „dvestotinke“ i „tristotinke“, (mrtvih i ranjenih) saopštava koncern „Kalašnjikov“.

Činjenica da je S-400 napadnut od strane MLRS-a navodi se u titlovima snimka, a ranije je objavljeno da je napad verovatno izazvao MLRS Tornado.

Sistem protivvazdušne odbrane S-400 je prvobitno uključivao mogućnost gađanja ne samo vazdušnih, već i kopnenih ciljeva. I pre rata, trupe su više puta izvodile vežbe raketnih udara na ciljeve na zemlji.

Ruski Lancet pogodio američko plovilo (VIDEO)

Udar na američki borbeni čamac „Ostrvo” sa lutajućim municijom „Lancet” kod Nikolajeva.

Sveukupno, Sjedinjene Države su režimu Zelenskog prebacile 4 čamca obalske straže ostrva. Jedan od njih, Slavjansk, potopljen je u vazdušnom udaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zajedno sa svojom posadom u martu 2022.

Avdejevski pravac: VSU pokušava da povrati položaje, ruske snage nateduju u Tonjenjkoju (MAPA)


Teške borbe se nastavljaju severno i zapadno od Avdejevke. Kao što je očekivano, VSU je izvršio jedno ili više izviđanja severno od Petrovskog i severozapadno od Krasnogorovke, oslanjajući se na Očeretino i Novokalinovo.

Sudeći po snimcima napada jurišne grupe VSU, ranije su Oružane snage Ukrajine uspele da zauzmu deo desanta jugoistočno od SNT Zarja, ali nisu uspele da napreduju daleko; pokušaji napredovanja osujećeni su vatrom Oružanih snaga Rusije.

Ilustracija telegram rybar

Jedna od jurišnih grupa bila je pokrivena „Solncepekom“ u vreme napredovanja ili rotacije, a desant trupa iz borbenog vozila pešadije bio je pokriven minobacačem. Pored toga, tenk deluje noću u blizini mesta iskrcavanja i još uvek nije uništen.

Sama činjenica pokušaja VSU da napreduje u ovom sektoru ne treba da čudi, jer pritisak na severni bok jedinica Oružanih snaga Rusije koje napreduju ka zapadu pomaže barem da se dobije na vremenu za organizovanje odbrane u Semjonovki i na zapadu.

Situacija u Berdičiju i Orlovki je i dalje teška, predstoje borbe, ali nijedna strana nije u stanju da preuzme punu kontrolu nad naseljenim mestima. Veći deo Orlovke zauzimaju Oružane snage RF, a Berdiči Oružane snage Ukrajine.

U oblasti Tonjenjkoje, ruske trupe nastavljaju da pokušavaju da napreduju, što potvrđuju i neprijateljski snimci napada kamikaza bespilotnih letelica na oklopna vozila sa desantnim trupama. Uprkos činjenici da je tokom napada oštećeno najmanje nekoliko komada opreme, sama činjenica kretanja na ovom području omogućava da se utvrdi odsustvo neprijateljskih snaga u zasadima i farmama zapadno od sela.

 

VSU granatirao selo, poginuli civili

Četiri osobe su poginule u ukrajinskom granatiranju sela Nikolskoje u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu objavio da su žrtve bračni par, 17-godišnji mladić i njegova baka, preneo je Rojters navodeći da je njihova kuća direktno pogođena ukrajinskom granatom.

Foto: Printskrin/Telegram/Sputnjik Srbija

ilustracija

Prema rečima Gladkova, pad granate na porodičnu kuću preživela je devojčica koja je preneta na odeljenje intenzivne nege.

Napadi na Belgorod su se često dešavali od 2022. godine, a eskalirali su poslednjih meseci. U jednom ukrajinskom napadu izvedenom krajem decembra poginulo je 25 ljudi.

OFANZIVA ZAPADNO OD DONjECKA: Protivnapad ukrajinskih oružanih snaga na Krasnogorovku (MAPA)


ZAPADNO od Donjecka, vode se teške borbe u Krasnogorovki, gde Oružane snage Rusije pokušavaju da napreduju sa oklopnim grupama i desantnim snagama. Uprkos početnom napredovanju na jugu naselja, značajniji uspeh još nije postignut.

Prebacivanjem rezerve, VSU je prvo zaustavio jurišne grupe u reonu železničke pruge, a zatim delimično istisnuo ruske snage iz privatnog sektora na jugu grada. Prisustvo Oružanih snaga RF ostaje na jugoistočnoj periferiji u rejonu Geološke ulice i šumske čistine u blizini železničke pruge i skladišta.

Ilustracija telegram rybar


Istovremeno, nastavljaju se udari FAB-a sa UMPC na teritoriji fabrike vatrostalnih materijala Krasnogorovski, na koju se VSU oslanja u odbrani grada. Očigledno, to je delimično ono što sprečava Oružane snage Ukrajine da potpuno istisnu Oružane snage RF iz naseljenog mesta.

U ovoj situaciji, verovatno je da će Oružane snage Rusije pokrenuti udar na grad iz susedne Staromihajlovke, ali je to povezano sa očiglednim poteškoćama u vidu dobro organizovane odbrane VSU u šumovitim predelima i visokim zgradama na istočnoj strani. periferiji Krasnogorovke.

Figaro: Ruska vojska promenila taktiku u zoni SVO

Ruska vojska je prešla na novu strategiju vršeći pritisak na Oružane snage Ukrajine na nekoliko pravaca istovremeno, piše Figaro pozivajući se na mišljenje francuskih vojnih izvora.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Sprečen pokušaj proboja diverzanata u Rusiju; Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici

Ruske trupe su poboljšale položaje na liniji fronta na avdejevskom pravcu. Odbijeno je sedam napada i kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa;

Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu izgubile preko 130 vojnika;

Ruska vojska nanela je poraz ukrajinskih jedinicama u području Sinjkovke na kupjanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 60 vojnika;

Ukrajinska vojska je na donjeckom pravcu izgubila do 380 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska sprečila je pokušaj prodora ukrajinskih diverzantskih grupa u području mesta Kozinka;

Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 150 vojnika (ranjeni i poginuli) prilikom pokušaja da prodre preko državne granice Rusije u području Kozinke;

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski avion Mi-8, oborili su 143 drona i 22 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača;

Ukrajinske snage su na avdejevskom pravcu izgubile do 295 vojnika, dva oklopna vozila kao i britansku haubicu FN-70;

Sistemi PVO su iznad ruske Belgorodske oblasti uništili osam projektila ispaljenih iz sistema „vampir“, dva projektila ispaljena iz višecevnih sistema „oljha“ i jednu koja je ispaljena iz sistema „grad“.

AFP: Kijev pokušava dronovima da nadoknadi manjak artiljerijske municije

Ukrajina pokušava da nadoknadi nestašicu artiljerijskih projektila masovnim korišćenjem dronova, ali ti vidovi naoružanja su neuporedivi, piše agencija Frans pres, prenoseći ocene eksperata.

-Ukrajina se oslanja na masovno korišćenje dronova, da bi nadoknadila nedostatak artiljerijskih projektila i ugrozila vojni potencijal Rusije, ali stručnjaci upozoravaju da se ta ravnoteža ne može nadomestiti, navodi agencija.

Frans pres, takođe, piše da korišćenje bespilotnih letelica nije idealna varijanta, pre svega zato što dronovi mogu da podignu svega nekoliko kilograma eksploziva.

Čak i veliki broj malih bespilotnih letelica ne može da se uporedi s kapacitetom artiljerije, navodi agencija.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska gađala mesto savetovanja komandanata ukrajinskih vojnih i bezbednosnih snaga

Ruska vojska je izvela napad na mesto savetovanja komandanata Oružanih snaga i Službe bezbednosti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Izveden je napad na mesto na kojem su se savetovali predstavnici komandnog sastava Službe bezbednosti i Oružanih snaga Ukrajine, navedeno je u saopštenju.

Tokom proteklog dana, kako je navedeno, ruske snage su izvele napade na ukrajinske položaje s ljudstvom i tehnikom u 137 oblasti.

 

 

Iznad Belgorodske oblasti Rusije uništeno 10 projektila "vampir"

Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su iznad Belgorodske oblasti 10 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača "vampir", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Gradonačelnik Belgoroda saopštio je da je tokom ukrajinskog granatiranja tog grada jutros ranjen jedan čovek.

Putin ne isključuje formiranje „sanitarne zone“ u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost stvaranja „sanitarne zone“ u Ukrajini, koja neće biti dostupna ukajinskim vojnicima i inostranoj vojnoj tehnici.

- Ne isključujem, imajući u vidu tragične događaje od danas, da ćemo biti prinuđeni da u nekom trenutku, kada budemo procenili da je to svrsishodno, da stvorimo određenu 'sanitarnu zonu' na današnjim teritorijama koje su pod kontrolom kijevskog režima - rekao je Putin novinarima, odgovarajući na pitanje da li će biti neophodno pripajanje Harkovske oblasti Rusiji da bi se zaštitila Belgorodska oblast.

Uništena dva ukrajinska punkta za upravljanje dronovima

Borci ruske vojne grupacije „Istok“ uništili su dva ukrajnska punkta za upravljanje bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik pres-centra te grupacije Aleksandar Gordejev.

On je podsetio da su tokom proteklog dana odredi „Istoka“ oslobodili naselje Mirno u Zaporoškoj oblasti. Ruska vojska je odbila i kontranapad formacija 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Vodjanog u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ukrajinske snage su izgubile više od 120 vojnika i tri automobila.

Kijev: Oboreno 17 dronova od 22 koliko ih je lansirala Rusija

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništili su 17 od 22 drona koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su Ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako ističu, pored jurišnih dronova, Rusija je lansirala i sedam projektila.

Putin o predsedničkim izborima

Vladimir Putin je rekao da su predsedničkih izbori manifestacija poverenja građana Rusije. Za svoj peti predsednički mandat građanima poručuje da Rusija mora biti još jača i efikasnija.

- Prinuđeni smo da bukvalno branimo interese naših građana sa oružjem u ruci - poručio je Putin.

Za ukrajinskog predsednika izbori u Rusiji nisu legitimni, već su "simulacija izbora".

Zelenski: Putinu treba suditi u Hagu

- Putinu treba suditi u Hagu. To je ono što moramo da obezbedimo - poručuje Volodimir Zelenski.

Međutim, izborne aktivnosti i kritike nisu umanjile borbe na ukrajinskom frontu.

Rusi zauzeli selo Mirnoje

Ruske snage zauzele su selo Mirnoje u Zaporožju i izvele napade na više oblasti, Sumsku, Kalušku, na Nikolajev i Sumi.

Uzvratila je i ukrajinska vojska, granatirana je rafinerija Slavjansk na Kubanu, Belgorod i Donjeck, Energodar.

Bela kuća upozorava: U Donbasu ponestaje municije

Bela kuća upozorava da ukrajinskoj vojsci u Donbasu ponestaje municije, zbog čega se povlači na drugu i treću liniju odbrane, a Rusija nastavlja da napreduje na zapad. Poručuje da je Ukrajini sada potrebna podrška.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!