RUSI SAOPŠTILI: Ubili smo 152 hrvatska plaćenika - Zagreb odmah odgovorio

Novosti online

16. 03. 2024. u 08:07

RUSKO Ministarstvo odbrane objavilo je juče podatke za koje tvrdi da pokazuju broj stranih plaćenika koji su došli da se bore za Ukrajinu od početka rata.

РУСИ САОПШТИЛИ: Убили смо 152 хрватска плаћеника - Загреб одмах одговорио

Foto Tanjug/AP

- Od 24. februara 2022. godine u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranih plaćenika koji se bore za neonaciste. Do danas ih je eliminisano 5.962 - saopštilo je ministarstvo.

Prema tabeli koju je objavilo rusko ministarstvo, najviše plaćenika došlo je iz Poljske (2960). Njih je eliminisano 1497. Što se tiče Evrope, slede Velika Britanija, Rumunija i Hrvatska. Rusi tvrde da je 335 Hrvata došlo da se bori na strani Ukrajinaca i da je 152 eliminisano.

Iz Srbije je stigla samo jedna osoba, prema rečima Rusa, pet iz Slovenije, a osam iz Mađarske. Među njima niko nije eliminisan. Iz Bosne i Hercegovine doputovalo je 207 državljana, od kojih je 90 ubijeno. 

Rusko ministarstvo navodi da je 1.113 Amerikanaca došlo da ratuje u Ukrajinu, od kojih je 491 eliminisan. Zemlje iz kojih je navodno stiglo najviše plaćenika su Gruzija (1042, od kojih je 561 eliminisano) i Kanada (1005, od kojih je 422 eliminisano).

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova: Tabela je laž

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odbacuje navode Ministarstva odbrane Ruske Federacije kao netačne i tendenciozne. Od početka ruske agresije na Ukrajinu u Ukrajini je ubijen jedan hrvatski državljanin, a jedan se smatra nestalim. Napominjemo da hrvatski državljani nisu dužni prijaviti svoj odlazak iz Republike Hrvatske kada putuju u treće zemlje - stoji u odgovoru Indeksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave