IRSKA OTVARA AMBASADU U BEOGRADU: Dablin želi prisnije odnose sa Beogradom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 03. 2024. u 22:18

IRSKI diplomata Karolina O Bičein (Karolina Ó Beacháin) objavila je odluku vlade Republike Irske da otvori još pet novih diplomatskih predstavnišva.

ИРСКА ОТВАРА АМБАСАДУ У БЕОГРАДУ: Даблин жели присније односе са Београдом

Foto Iks Karolina Ó Beacháin

Ona je nasvom nalogu na društvenoj mreži Iks (bivši tviter) najavila otvaranje irskih diplomatskih predstavništva i u našem regionu:


New [🇮🇪] Embassies will be opened in Belgrade [🇷🇸] , Sarajevo [🇧🇦] and Chisinau [🇲🇩] !

Ministarstvo spoljnih poslova Irske saopštilo je danas da će otvoriti ambasade i konzularna predstavništva u još pet zemalja, među kojima je i Srbija.

Kako se navodi, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Irske Mišel Martin dobio je odobrenje vlade za otvaranje novih ambasada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji, kao i za otvaranje novih konzulata u španskom gradu Malagi i australijskom gradu Melburnu.

-Irska širi svoje postojeće mreže i gradi nova partnerstva širom sveta. Današnja odluka će povećati broj novih misija otvorenih od 2018. na 27. Ovo proširenje pojačava glas Irske u svetu, poručio je Mišel.

Dodao je da nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji ukazuju na posvećenost Irske proširenju Evropske unije.

-Ovo predstavlja veliko povećanje našeg prisustva na Zapadnom Balkanu i u istočnom susedstvu, gde smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primer kako neka zemlja može imati koristi od Evropske unije i doprinositi joj, poručio je irski ministar spoljnih poslova.

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)