"SA PUTINOM JE NEMOGUĆE RAZGOVARATI": Zelenski otkrio kada tačano kreće nova kontraofanziva

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

25. 02. 2024. u 20:07

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu, istovremeno dodajući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

СА ПУТИНОМ ЈЕ НЕМОГУЋЕ РАЗГОВАРАТИ: Зеленски открио када тачано креће нова контраофанзива

Foto Tanjug/AP

- Rusija će pripremati svoju ofanzivu početkom leta ili krajem maja. Oni će se pripremati. Mi ćemo se pripremati za njihov napad. Imamo plan, on je jasan, ali ne mogu da iznosim detalje - rekao je Zelenski na konferenciji za medije "Ukrajina 2024", prenosi Rojters.

On je naveo da je trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom, jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje.

- Da li je moguće razgovarati sa gluvom osobom? Da li je moguće razgovarati sa osobom koja ubija svoje protivnike? Pitanje je na pravnom i političkom nivou. Ponudićemo platformu na kojoj on (Putin) može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila velika greška -  rekao je Zelenski.

On je potvrdio i da će Kijev predati svoj mirovni plan Moskvi na konferenciji u Švajcarskoj, ali da to ne treba tumačiti kao pregovore.

Na pitanje novinara o razgovoru sa Putinom 2019. godine u Parizu, Zelenski je rekao da je on trajao dugo i da mu je tada rekao da Minski sporazumi neće imati efekta.

- Sama ideja o povlačenju trupa duž linije kontakta neće funkcionisati. Već sam imao iskustvo, prošao sam tada liniju kontakta i imao sam iskustvo koliko dugo nam je trebalo. Stalno je postavljao pitanje prekida vatre... Ne sećam se tačno da li me je nešto iznenadilo u ličnom kontaktu... Ne sećam se detalja -  priznao je on, preneo je Unian.

Zelenski je objasnio da bi tada povlačenje trupa značilo 20 godina zamrznutog sukoba.

Prema njegovim rečima, drugo pitanje o kome su razgovarali, je bio gas, dok je treće pitanje je bila razmena zarobljenika. 

Lideri Normandijske četvorke – predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se 10. decembra 2019. godine u Parizu. Nakon sastanka jedan na jedan sa ruskim kolegom, Zelenski je rekao novinarima "da je  veoma teško pregovarati sa Putinom". 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024