DRAMA NA BELORUSKOJ GRANICI: Raspoređeno više od 100.000 ukrajinskih vojnika

Novosti online

22. 02. 2024. u 12:52

UKRAJINA je na granici sa Belorusijom koncentrisala udarnu grupu koja broji od 112.000 do 114.000 ljudi, saopštio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.

ДРАМА НА БЕЛОРУСКОЈ ГРАНИЦИ: Распоређено више од 100.000 украјинских војника

Foto Tanjug/AP

- Od toga je nešto više ili manje od 17.000 uključeno u direktnu zaštitu ukrajinsko-beloruske granice - rekao je Hrenjin za televiziju „Rusija 24“.

Međutim, kako je dodao, takva situacija ne zahteva koncentrisanje dodatnih vojnih snaga Belorusije na granici sa Ukrajinom.

Hrenjin je takođe saopštio da pod maskom vojnih vežbi NATO-a kod beloruskih granica mogu biti formirane udarne grupe.

- Primećujemo aktivno kretanje. Glavnokomandujućim je postavljen zadatak – da se ne uspavaju. Pod maskom vojnih vežbi mogu se formirati udarne grupe. Naš glavni zadatak je da vidimo da li se te grupe formiraju ili ne. U okviru vežbi koje su najavili, u toku je faza formiranja grupa. Pažljivo pratimo na koje poligone dolaze, njihov broj i tako dalje. Ako to zaista počne da se pretvara u stvaranje moćnijih grupa ili nešto drugo, naravno, sa naše strane će uslediti odgovor - istakao je Hrenjin, precizirajući da će odgovor biti „maksimalno adekvatan“.

Hrenjin je takođe kazao da zapadna Evropa, na čelu sa SAD, sprovodi niz mera za pripremu za vojna dejstva.

- Mi shvatamo protiv koga će te vojne akcije biti usmerene - istakao je on.

Kako je dodao, pored akcija kopnenih snaga, beleže se i pokušaji vazdušnog izviđanja teritorije Belorusije.

Takođe je podsetio da je od avgusta prošle godine vazdušna granica zemlje narušena šest puta, te da je beloruska vojska na sve reagovala.

- Kada je potrebno, podignemo borbenu avijaciju, podiže se stepen pripravnosti PVO i raketnih snaga. Ako oni potpuno izgube kočnice, mi, naravno, nećemo oklevati, obaraćemo ih - poručio je Hrenjin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu