UZAVRELA ATMOSFERA NA SASTANKU G20: Stiže Lavrov, globalni izazovi u fokusu

Novosti online

21. 02. 2024. u 08:27 >> 08:29

MINISTAR spoljnih poslova Sergej Lavrov završava turneju po Latinskoj Americi posetom Brazilu, gde će 21. i 22. februara biti održana sednica ministara spoljnih poslova zemalja G20.

УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА НА САСТАНКУ Г20: Стиже Лавров, глобални изазови у фокусу

Foto: AP

Pre Rio de Žaneira, gde je Lavrov noćas doputovao, ministar je posetio Kubu i Venecuelu.


Kako je saopštila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, na marginama ministarske sednice G20 planirano je da Lavrov održi više bilateralnih sastanaka.

Po njenim rečima, šef ruske diplomatije će tokom obraćanja na događaju opširno izneti ruski stav po pitanju globalnih izazova, njihovih unutrašnjih uzroka i dinamike, kao i neophodnih koraka za efikasno rešavanje globalnih problema.

Uoči ministarskog sastanka G20, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je uključivanje ukrajinske teme na dnevni red sednice destruktivno.

„Tokom ministarskog sastanka, ruska delegacija namerava da skrene posebnu pažnju partnerima na neprihvatljivost politizacije G20 koja bi, prema svom mandatu, trebalo da se fokusira strogo na društveno-ekonomske izazove. G20 se ne treba smatrati alternativom Saveta bezbednosti UN, koji ima isključive prerogative za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Uključivanje problema na dnevni red G20 na podsticaj Zapada koji nisu u domenu asocijacije, uključujući ukrajinsko pitanje, destruktivno je. To povećava nesuglasice između učesnika i udaljava naš forum od potrebnih uspeha u oblasti njegove nadležnosti“, navodi ruska strana.

Takođe se ističe da će u fokusu razgovora biti dve ključne teme – reforma globalnog sistema upravljanja i međunarodna napetost.

Ruska delegacija posebno namerava da istakne „neprihvatljivost nekontrolisanog preusmeravanja međunarodnih sredstava, namenjenih unapređenju razvoja, za finansiranje sukoba oko Ukrajine, između ostalog i nauštrb ispunjavanja obaveza zapadnih sila u vezi sa pomoći državama kojima je ona neophodna“.

BONUS VIDEO: STIGAO LAVROV: Kolona automobila sa šefom ruske diplomatije ulazi u Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)