PANCIR S-1 PUTUJE U PUSTINJU: Rusija u sred sankcija prodala Saudijskoj Arabiji PVO sistem (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 18:27

PREMA informacijama dobijenim od italijanskih medija RID, Rusija je uspešno završila prodaju i isporuku svojih vazdušnih sistema kratkog dometa Pancir-S1 Saudijskoj Arabiji.

ПАНЦИР С-1 ПУТУЈЕ У ПУСТИЊУ: Русија у сред санкција продала Саудијској Арабији ПВО систем (ВИДЕО)

Foto: arhiva


Ovaj razvoj događaja se pojavljuje usred Svetskog sajma odbrane 2024. koji se održava u Rijadu, pružajući intrigantnu pozadinu s obzirom na globalne ekonomske sankcije koje su trenutno na snazi protiv Rusije zbog tekućeg ukrajinskog sukoba.

Ovom transakcijom, Saudijska Arabija postaje treći kupac iz Persijskog zaliva koji je preuzeo ovaj sistem, posle UAE i Omana. Isti izvori su otkrili probleme u vezi sa plaćanjem zbog isključenja ruskih banaka iz međunarodnog SVIFT sistema. Ova situacija je nastala kao rezultat zapadnih sankcija kao odgovora na invaziju Rusije na Ukrajinu. Međutim, tačan broj kupljenih sistema i njihove specifične konfiguracije ostaju neotkriveni.

Sistem o kome je reč, Pancir-S1, je proveren i pouzdan izbor. Nedavna poboljšanja i modifikacije, posebno u njegovim softverskim komponentama, učinile su ga značajno efikasnim u Ukrajini za ublažavanje pretnji od projektila i raketa, navodi se u izveštaju RID-a.


BLISKE VEZE SA RUSIJOM

Stav Saudijske Arabije o sukobu između Rusije i Ukrajine je složen i višestruk, pod uticajem niza geopolitičkih, ekonomskih i strateških faktora. Primarni pokretač ove složenosti je dugogodišnji odnos zemlje sa Rusijom, koji karakteriše uzajamno poštovanje i saradnja u različitim domenima, posebno u energetskom sektoru.

Kao dva najveća svetska proizvođača nafte, Saudijska Arabija i Rusija imaju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti na globalnim tržištima nafte. Ove dve nacije često koordiniraju kroz alijansu OPEK+ kako bi efikasno regulisale svoju politiku proizvodnje nafte, obezbeđujući stabilizaciju cena nafte. Shodno tome, usvajanje rigidnog stava prema Rusiji moglo bi potencijalno da ugrozi ovo vitalno ekonomsko partnerstvo.

Još jedan faktor koji doprinosi ovakvom stavu su geopolitička razmatranja Saudijske Arabije. Kraljevina nastoji da diverzifikuje svoje međunarodne odnose, nastojeći da smanji svoju zavisnost od Sjedinjenih Država. Ova strategija je dovela do jačanja veza sa Rusijom, između ostalih zemalja. Stoga bi stajanje sa SAD protiv Rusije u ukrajinskom sukobu moglo biti štetno za ovaj strateški cilj.

Štaviše, kamen temeljac spoljne politike Saudijske Arabije uvek je bio neintervencionizam. Zemlja preferira da zadrži neutralnost u međunarodnim sukobima osim ako njena sopstvena nacionalna bezbednost nije direktno ugrožena. Ova politika je duboko ukorenjena u principima poštovanja državnog suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Na kraju, bitno je naglasiti da stav Saudijske Arabije o ukrajinskom sukobu ne ukazuje na bilo kakva sveobuhvatna pitanja u njenim odnosima sa SAD. Uprkos svom stavu po ovom konkretnom pitanju, Kraljevina održava snažne veze sa SAD u različitim sektorima, posebno u odbrani i bezbednosti. Međutim, po ovom izolovanom pitanju, njeni interesi i strateška razmatranja su bliže neutralnom ili nekonfrontirajućem stavu.

 


O PANCIR-S1

Pancir-S1, poznat i kao SA-22 Greyhound NATO-a je PVO sistem kratog do srednjeg dometa zemlja-vazduh sa raketnim i protivavionskim artiljerijskim oružjem proizvedenim u Rusiji.

Ovaj sistem je dizajniran da zaštiti ključne vojne i industrijske objekte i da poveća odbrambene sposobnosti sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa eliminacijom precizno navođene municije.

Tehničke specifikacije Pancir-S1 čine ga impozantnim sistemom naoružanja. Opremljen je radarom i elektro-optičkim sistemom koji može da otkrije, prati i angažuje ciljeve na dometima do 36 kilometara i visinama do 15 kilometara. Sistem može da prati do 20 ciljeva istovremeno i da gađa tri od njih svojim projektilima. Pored toga, Pancir-S1 se može pohvaliti visokim nivoom mobilnosti, sposoban da postigne brzinu do 100 kilometara na sat na putevima.

 


KAKO TO RADI?

Operativni domet Pancir-S1 je prilično širok. Njegovih 12 vođenih raketa zemlja-vazduh imaju domet uništenja do 20 kilometara za aerodinamičke ciljeve i do 15 kilometara za balističke ciljeve. Dve dvostruke automatske puške kalibra 30 mm sistema su efikasne do 4 kilometra u dometu i do 3 kilometra u visini.

Naoružanje Pancir-S1 sastoji se od 12 vođenih raketa zemlja-vazduh 57E6 i dva automatska topa 2A38M kalibra 30 mm. Rakete su radio-komandno navođene i opremljene su visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom, zajedno sa kontaktnim i blizinskim osiguračima. Automatski topovi su sposobni da ispaljuju do 2.500 metaka u minuti, pružajući gustu baraž protiv nadolazećih ciljeva.

Pancir-S1 funkcioniše korišćenjem radara za otkrivanje i praćenje nadolazećih ciljeva. Kada je meta otkrivena, sistemski sistem za kontrolu vatre izračunava optimalno rešenje za paljbu. Podaci o meti se zatim šalju raketi neposredno pre lansiranja. Nakon lansiranja, raketa se vodi do cilja pomoću radio komandnog navođenja sistema. Bojeva glava projektila se zatim detonira ili kontaktom sa metom ili njenim blizinskim osiguračem.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!