ODSTUPANJE SA ZADRŠKOM: Francuski poljoprivrednici prete da će se vratiti ako se ne ispune uslovi

Najveći deo barikada u Francuskoj je uklonjen. Traktori se polako vraćaju na njive. Neke Još se čiste saobraćajnice od slame, guma i drugih predmeta koji su služili za blokade drumova. Tu i tamo u unutrašnjosti zemlje postoji još poneka tačka otpora.

ОДСТУПАЊЕ СА ЗАДРШКОМ: Француски пољопривредници прете да ће се вратити ако се не испуне услови

Foto: Goran Čvorović

Blokirani su neki supermarketi, gde se vrše ad-hok provere porekla voća i povrća. Posebna pažnja na ponašanje vlasti biće usmerena u sledeće dve sedmice, do održavanja Salona poljoprivrede.

Ratari su uglavnom dobili ono što su tražili. Dva najveća sindikata smatraju da je prvi deo posla obavljen, dok je treća u rangu "Seljačka konfederacija" rezervisanija.

Vlast ističe da su ovo istorijske ponude: odustalo se od nove takse na naftu, najavljeno je značajno olakšavanje administracije, data je reč da će biti uplaćene zaostale dotacije i da će oštro biti kažnjeni supermarketi koji ne poštuju dogovor s proizvođačima, dogovorena je borba protiv nelojalne konkurencije iz inostranstva. Tu su i 150 miliona evra fiskalne pomoći i fond od dve milijarde evra za pozajimice.

Poljoprivrednici su, međutim, maksimalno oprezni. Traže da se reči pretoče u dela. Obećavaju da će ponovo izaći na ulice, ukoliko ne bude ispunjeno ono što je obećano.

Protest se sada premešta s nacionalnog nivoa na evropski. Mnogo toga zavisi od briselskih normi. Istovremeno, iz EU francuski poljoprivrednici dobijaju i najviše subvencija, čak 9 milijardi evra godišnje.

Ukoliko u Briselu ne ispune obećanja,  ratari prete da će glasove dati krajnjoj desnici. Za Marin Le Pen se izjašnjava 52 odsto ispitanih u ruralnim sredinama. Poljoprivredni sindikati su tražili da se najkasnije do juna donese zakon o prehrambenoj suverenosti u Francuskoj, čime bi trebalo da se dodatno spreči nelojalna konkurencija, neposredno pred glasanje za Evropski parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave