KAKO JE POTOPLJENA RUSKA RAKETNA KORVETA IVANOVEC: Taktika vučijeg čopora ukrajinskih pomorskih dronova! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 15:46

NOĆ 31. januar na 1. februar bila je žestoka na poluostrvu Krim, jer je ukrajinska avijacija zajedno sa ratnom mornaricom izvela kombinovani udar, uz naravno pomoć američkih strateških besplotnih letelica i mornaričkih patrolnih aviona koji su leteli na sredini Crnog Mora i uz obalu Rumunije.

КАКО ЈЕ ПОТОПЉЕНА РУСКА РАКЕТНА КОРВЕТА ИВАНОВЕЦ: Тактика вучијег чопора украјинских поморских дронова! (ВИДЕО)

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

Rezultat napada je uništena raketna korveta “Ivanovec” Project 1241 Molniya (NATO klasifikacija klasa Tarantul) Crnomorske flote.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba GUR odnosno njena 13. grupa za specijalno ratovanje objavila je snimak napada kako je saopšteno tri površinska morska drona - čamca koji su udarili u raketnu korvetu i poslali je na dno.

Sudbina 40 članova posade još nije utvrđena ni poznata.

Ova priča pre potapanja imala je svoj klasični početak najpre se nad Crnim morem pojavila strateška izviđačka bespilotna letelica Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk koji je poleteo iz baze Sigonela na Siciliji i preko Italije, Grčke i Bugarske osvanuo nad Crnim morem u operaciji višečasovnog izviđanja.

Iz zone privremenih baza u zalivu Zatoka i oklini Odese krenulo je put Krima nekoliko besposadnih čamaca klase MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V5) koji su krenuli preko zone Zmijskog ostrva prema zapadnim delovima Krima u pitanju je nevodno bila grupa od 6 dronova.

Od bespilotne letelice RQ-4B Global Hawk koja se nalazila na nekih 70 km južno od Sevastopolja dobili su podatke da se u blizini rta Tarhankut nalazi jedan ruski brod koji je plovio pravcem sever-jug.

Uporedo iz okoline Odese poletelo je i sedam bespilotnih letelica koje su udarili na baze PVO, i ruske vojne aerodrome. Dok je PVO vodila bitku sa dronovima, na moru se desio još jedan okršaj, koji je Ukrajina kasnije i publikovala kako je napadnuta i uništena raketna korveta “Ivanovec”.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)