BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE: ”Rusija može da proizvede 100 tenkova mesečno, zadržavajući kapacitete da nadohnadi gubitke” (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 02. 2024. u 18:25

RUSIJA je zadržala kapacitet da nadoknadi gubitke na bojnom polju u Ukrajini jer može da proizvede 100 glavnih borbenih tenkova mesečno, navodi se u nedavnom izveštaju obaveštajnih službi britanskog Ministarstva odbrane.

БРИТАНСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: ”Русија може да произведе 100 тенкова месечно, задржавајући капацитете да надохнади губитке” (ВИДЕО)

Foto Vojska Srbije

Postavljen na H (bivši Tviter), izveštaj naglašava rastuću stopu gubitaka tenkova Rusije od oktobra 2023. godine, kada se vratila na ofanzivne operacije u istočnoj Ukrajini.

Ruske kopnene snage su navodno izgubile 365 tenkova i 700 oklopnih borbenih vozila od tada, ali su postigle samo manji teritorijalni napredak.

Međutim, moskovske snage bi mogle da nastave da sprovode visok nivo ofanzivnih aktivnosti protiv Ukrajine u „doglednoj budućnosti“ zbog povećanja njenih industrijskih kapaciteta.

U izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije nije precizirano kako je Rusija uspela da poveća proizvodnju usred oštrih međunarodnih sankcija.

U prethodnom obaveštajnom izveštaju, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je tvrdilo da je Rusija izgubila 2.475 tenkova od februara 2022. do sredine novembra 2023. godine.

Brojke su navodno činile oko 15 posto predratnog inventara zemlje.

Ali ministarstvo je u ponedeljak objavilo najnovije podatke koji pokazuju da su se gubici Moskve samo neznatno povećali na 2.600 od 25. januara 2024. godine.

Dakle, Ukrajina je uspela da neutrališe samo 125 ruskih tenkova u poslednjih deset nedelja, čineći trenutnu stopu gubitaka na 12 tenkova nedeljno.

Sposobnost Rusije da brzo popuni gubitke na bojnom polju u Ukrajini naizgled je potvrdilo njeno ministarstvo odbrane ranije ove godine, najavljujući da je uvela 1.500 tenkova 2023. godine.

Takođe se pohvalio da je trenutni nivo dovoljnosti tenkova u zemlji preko 84 odsto.

Ministarstvo, međutim, nije preciziralo tipove novoproizvedenih tenkova niti da li je reč o novim modelima.

Britanci su, ranije, tvrdili da je Rusija ostala bez tenkova.

(TV Format)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave