RUSIJA GAĐALA UKRAJINU SA RAKETOM OD 4 TONE: Razoran sovjetski projektil P-35 dobio novu namenu (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 01. 2024. u 21:28

NEDAVNI incident otkrio je prvu poznatu operativnu upotrebu rakete P-35 [3M44 Progres] od strane Ruske Federacije u napadu na Ukrajinu.

РУСИЈА ГАЂАЛА УКРАЈИНУ СА РАКЕТОМ ОД 4 ТОНЕ: Разоран совјетски пројектил П-35 добио нову намену (ФОТО/ВИДЕО)

Foto MO Rusije

 Dokazi o ovom napadu nalaze se u obliku krhotina, čije su slike osvanule na internetu.

Uvećane slike pokazuju ublažen fokus na pozadini, skrećući pažnju na značajne ostatke projektila P-35. Ova raketa ima veliko prisustvo zahvaljujući svojoj dužini od 10 metara i lansirnoj težini od 4 tone. Potiče iz 1950-ih, aktivna vojna služba počinje 1962.

Analizirajući slike, čini se da je projektil presretnut i uništen pre nego što je stigao do cilja. Projektovani kao protivbrodska raketa, nameravani ciljevi su se verovatno nalazili u južnim regionima Ukrajine. Identifikacija jedinice P-35 unutar olupine može predstavljati izazov, ali prepoznatljiva krila ove rakete služe kao jasan izdajnički znak.


JOŠ UVEK U SLUŽBI

Uprkos starosti, raketa P-35 se još uvek koristi u Ruskoj Federaciji, posebno u obalskom raketnom kompleksu Redut. Od 2021. godine, procenjuje se da ruske snage održavaju oko 8 ovih instalacija.

Osim u kompleksu Redut, raketa P-35 je raspoređena i u stacionarnom kompleksu Utes, poznatom i kao Objekat-100. Ovaj kompleks se sastoji od podzemnih objekata u blizini Balaklave, gde se rakete čuvaju pod zemljom i podižu samo kada su pripremljene za lansiranje.

Ruska Federacija je nekada upravljala sa dva od ovih kompleksa, koji se nalaze na Krimu i na ostrvu Kildin u Barencovom moru. Nakon aneksije Krima, Objekat-100 na Krimu je ponovo uspostavljen i sporadično korišćen za lansiranje projektila.


VERZIJA 3M44

Planovi modernizacije ovih kompleksa uključuju njihovo opremanje lanserima raketa Oniks i Cirkon. Dok su rakete P-35 ranije lansirane sa raketnih krstarica projekta 58, ove krstarice više nisu u upotrebi.

Bez obzira na to, specifičan mehanizam pokretanja koji je upotrebljen u nedavnom napadu ostaje neodređen. Raspoređivanje takvog oružja dugog dometa sugeriše pokušaj da se nanese određeni nivo štete, ma koliko male.

Rakete P-35, čak i njihov najnoviji model [3M44] iz 1982, generalno se smatraju zastarelim. Njihov domet se proteže do 300 km [ili 460 km za model 3M44 prema nekim navodima], sa brzinom do 1800 km/h [ili 2200 km/h prema nekim izvorima], noseći nosivost do 930 kg [FKBCH 4G48].


O P-35

Ove rakete imaju jedinstveno telo u obliku cigare, sa krilom visokog ugla i vertikalnim stabilizatorom ispod tela. Opremljeni usisnikom vazduha ispod trupa u zadnjem delu, pogonjeni su turbomlaznim motorom KRD-26. Raketa se lansira iz standardnog kontejnera pomoću dva raketna pojačivača na čvrsto gorivo.

Domet udarca projektila je određen njegovom visinom i profilom leta. Može se podesiti da leti na visinama u rasponu od 400 do 7000 metara. U zavisnosti od nadmorske visine, raketa može da pređe razdaljinu od najmanje 100 kilometara do najviše 300 kilometara. Može da postigne maksimalnu brzinu leta od M=1,8 i može da primi visokoeksplozivni teret težine do 560 kg ili da nosi nuklearnu bojevu glavu ekvivalentnu TNT-u do 20 kilotona.

Sistem navođenja objedinjuje radio komande tokom ranog leta sa aktivnim radarskim navođenjem za konačni napad. Njegov operater može da prati let projektila pomoću radara na brodu-nosaču, praveći manja prilagođavanja kursa po potrebi. Na kraju, kada projektil ispadne iz radarskog dometa broda-nosača, aktivira svoj režim radarskog traganja za konačni let ka meti.

Sistem za navođenje u početku radi u horizontalnoj ravni, roneći ka cilju kontrolisanom brzinom. Tek kada se približava meti, počinje da prilagođava svoju visinu. Pod odgovarajućim uslovima, ova raketa se može usmeriti i ka kopnenim ciljevima u strmom zaronu od 80 stepeni.

Dostupan je i autonomni režim koji funkcioniše nezavisno od broda-nosača. Međutim, ovaj režim je podložniji radio smetnjama i ne može da izabere mete.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024